M Com 2nd year Advertising Sales Management Question Answer Paper

M Com 2nd year Advertising Sales Management Question Answer Paper

M Com 2nd year Advertising Sales Management Question Answer Paper
M Com 2nd year Advertising Sales Management Question Answer Paper

401. Selling is activity.

(1) wealth producing activity 

(2) money or time wastage 

(3) production

(4) management 

Ans.(1) wealth producing activity 

402. A Sales manager should have the qualities of

(1) Keenness in his actions 

(2) Attractive personalities 

(3) Sincerity and honesty 

(4) All of these

Ans. (4) All of these 

403. The remuneration of advertising agency may be on

(1) Commission basis

(2) Profit share basis 

(3) Pre-decided fee basis 

(4) Salary basis 

Ans. (3) Pre-decided fee basis

404. ………. advertising promotes a specific brand’s feature benefits.

(2) Hierarchical 

(1) Institutional

(4) Competitive 

(3) Pioneering

Ans. (4) Competitive 

405.) Sales Promotion means “Any steps, that are taken for the purpose of obtaining or increasing sales,” said by

(1) Hooper

(2) Delens 

(3) Dabur

(4) Taylor 

Ans. (2) Delens 

406. The operative function of a sales manager is

(1) To appoint salesmen 

(2) To conduct market research 

(3) To determine price policies 

(4) To make the production policies

Ans.(1) To appoint salesmen 

407. Which of the following factors affect the selection of an advertising agency? 

(1) Adequacy of agency staff 

(2) Financial soundness 

(3) Timely completion of work 

(4) All of these

Ans.(4) All of these 

408. Which of the following is not a method of evaluating advertising effectiveness? 

(1) Recognition Test

(2) Trial and Error Method

(3) Awareness Test

(4) Association Test 

Ans.(2) Trial and Error Method 

409. Billboard Advertising is most effective for advertising. 

(1) pioneering

(2) advocacy 

(3) reminder

(4) comparative 

Ans. (3) reminder 

410. Advertisement gives rise to 

(1) Sales

(2) Cost 

(3) Demand

(4) All of these

Ans. (4) All of these

411. Which is the variable of marketing programme?

(1) Distribution system and its rule 

(2) Size of product 

(3) Demand variable

(4) All of these 

Ans. (4) All of these 

412. Selling includes 

(1) essence of marketing 

(2) function of promotion

(3) basis of exchange

(4) All of these 

Ans. (4) All of these

413. A ………. of goods is a contract whereby the seller transfer or agrees to transfer the property in goods to the buyer for a price. 

(1) contract of property 

(2) contract of sale of goods 

(3) advertisement

(4) system 

Ans. (2) contract of sale of goods 

M Com 2nd year Advertising Sales Management Question Answer Paper

414. ……… consists of contacting prospective buyers of product personally, 

(1) Product-mix or marketing-mix  2

(2) Personal selling 

(3) Sale

(4) Product 

Ans. (2) Personal selling d

415. Selling is based on 

(1) perpetual function

(2) productive function 

(3) personal and impersonal activity 

(4) All of these

Ans.(4) All of these 

416. Merit of personal selling includes

(1) pinpoints prospects 

(2) helps close the sale 

(3) time co-ordination

(4) All of these 

Ans. (4) All of these 

417. Which is the function of personal selling?

(1) Making effective sales 

(2) Executive function 

(3) Service to customer 

(4) All of these

Ans. (4) All of these 

418. Where under a contract of sale the transfer of property in goods is to take place at a future time or subject to some condition thereafter to be fulfilled, the contract is called 

(1) a sale

(2) gift 

(3) tax

(4) agreement to sell 

Ans. (4) agreement to sell 

419. The subject matter of contract of sale is

(1) goods

(2) bank building 

(3) ATM machine

(4) All of these 

Ans. (1) goods 

420. Which of the following qualities a salesperson should not

possess? 

(1) Honesty

(2) Integrity 

(3) Co-operative

(4) Short-tempered of

 Ans.(4) Short-tempered of 

421. Advertisement is necessary for

(1) Introduction of new product market 

(2) Sales Promotion 

(3) Increase goodwill and awareness 

(4) All of above 

Ans. (4) All of above

422. Which of the following is one of the news channe television?

(1) Pogo

(2) Channel V 

 (3) Aajtak

(4) ColoursAns.

Ans. (3) Aajtak

423. “Salesmanship is the ability to change human needs in human wants.” This Statement is said by

(1) Ripley

(2) Nokes 

(3) Garfield

(4) Skot 

Ans. (2) Nokes 

424. Preparation of an advertisement copy requires

(1) Description of advertising copy 

(2) Selection of Pictures 

(3) Preparation of Design of advertising copy 

(4) All of the above

Ans. (4) All of the above 

425. The key factor that affect the media planning is

(1) Marketing Conditions

(2) Media Considerations 

3) Competitive Advertising Efforts 

(4) All of these

Ans. (4) All of these 

426, MRP stands for

(1) Market Retail Price 

(2) Maximum Retail Price 

(3) Minimum Retail Price 

(4) Monopolistic Restricted Price

Ans. (2) Maximum Retail Price 

427. Which of the following is not an example of persuasive advertisement? 

(1) Explaining how the product works

(2) Persuading customers to receive a sales call 

(3) Building brand preference 

(4) Encouraging the customer to purchase now

Ans. (4) Encouraging the customer to purchase now 

428. Main components of an advertisement copy are

(1) Headline 

(2) Slogans

(3) Pictures

(4) All of these

Ans. (4) All of these

429. Salient features of a good advertisement copy are

(1) Simplicity

(2) Completeness 

(3) Informative

(4) All of these 

Ans.(4) All of these

430. A contract of sale includes 

(1) a sale

(2) an agreement to sell 

(3) transfer of gift and guarantee 

(4) Both (1) and (2)

 Ans.(4) Both (1) and (2)

431. Which of the following is the parties of sale?

(1) Seller and buyer 

(3) Seller and suppliers

(2) Seller and producer 

(4) All of these 

Ans.(1) Seller and buyer

432. In the personal selling process ………. and ………. are involved. 

(1) producer, seller

(2) buyer, producer 

(3) retailer, wholesaler 

4) seller, buyer

Ans. (4) seller, buyer 

433. The personal selling aims at selling ………. products. 

(1) declining

(2) existing 

(3) inferior

(4) worthless 

Ans.(2) existing 

434. Personal selling involves ………. interaction of salesman with the individuals. 

(1) direct 

(2) indirect 

(3) instant 

(4) close

Ans. (1) direct 

435. Personal selling facilitates the process of

(1) production

(2) distribution 

(3) consumption

(4) All of these 

Ans. (4) All of these 

436. The last stage of personal selling is–

(1) making the first contact 

(2) closing the sale 

(3) prospecting

(4) sales call 

Ans. (2) closing the sale 

437. When was the first Advertising Agency Established

(1) 1894 

(2) 1905 

(3) 1915 

(4) 1925

Ans. (2) 1905 

Tagged with: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*