M Com 2nd year Advertising Sales Management Question Answer Paper

462. “Advertising is a business force, which through the printed words, sells or helps sale, build reputation and fosters goodwill”. Who said? 

(1) Wheeler 

(2) Sheldon 

(3) Winston Churchil 

(4) American Market Association

Ans. (2) Sheldon 

463. Which is the factors of media selection decision?

(1) Object or aim of the advertising 

(2) Advertiser’s usage 

(3) Message

(4) All of these 

Ans.(4) All of these 

464 Which is the best means of bank advertising?

(1) Circular 

(2) Sky advertising 

(3) Satisfied bank customer 

(4) Bank employee or their manager

Ans. (3) Satisfied bank customer 

465. Which is the element of advertising?

1) Public presentation 

2) Pervasiveness 

3) Identified sponsors 

4) All of these 

Ans. (4) All of these

466. Demerits of advertising includes

(1) changing fashion 

(3) misleading advertising

(2) expensive or instability 

Ans. (4) All of these

467. Promotional advertising includes

(1) showroom and exhibition 

(2) window advertising 

(3) interior display

(4) All of these 

Ans. (4) All of these 

468. Which is the latest means of bank advertising?

(1) Internet or e-mail 

(2) Postcard 

(3) Price list or business reply envelope 

(4) All of the above

Ans. (1) Internet or e-mail 

469. Not included in customer objections? 

(1) Price objection

(2) Budget objection 

(3) Service objection

(4) Product objection 

Ans. (2) Budget objection 

470. Right sequence of AIDAS’ formula is

(1) Attention, Interest, Desire, Action, Satisfaction 

(2) Ability, Interest, Desire, Action, Satisfaction 

(3) Attention, Interest, Display, Action, Satisfaction 

(4) Ability, Interest, Display, Action, Satisfaction

Ans. (1) Attention, Interest, Desire, Action, Satisfaction 

471. Advertisement can be used to sell –

(1) Ideas 

(2) Product 

(3) Services 

(4) All of these

Ans. (4) All of these 

472. Which method of setting an advertisement budget relies on analysing competitor’s spending? 

(1) Affordable Method

(2) Competitive Party Method 

(3) Integrated Method 

(4) Percentage of Sales Method

Ans.(2) Competitive Party Method 

473. EPS’s are referred to as

(1) Enormous selling propositions 

(2) Emotional selling propositions 

(3) Engaging selling points 

(4) Encouraging selling points

Ans. (2) Emotional selling propositions 

474. Adverse effect of advertisement is

(1) Decrease in sale 

(2) Increase in purchase cost 

(3) Increase in cost of product 

(4) Reduction of Economic Development 

Ans. (3) Increase in cost of product

475. “Advertisement can be described as an art of demand for an article or a service.” 

(1) True 

(2) False 

(3) Creates only demand of articles 

(4) Creates only demand of services

Ans. (1) True 

476. Advertisers can reach audience in target geographi areas by

(1) Placing Adds in regional issue of national magazines 

(2) Buying Time on local radio stations 

(3) Advertisement in local newspapers 

(4) Doing all of the above 

Ans. (4) Doing all of the above

477. Consists of short-term incentives to encourage the purchase or sale of a product or a service 

(1) Advertisement

(2) Publicity 

(3) Sales Promotion

(4) A Segmented promotion 

Ans. (4) A Segmented promotion 

478. Market Segmentation helps in

(1) Focus Marketing 

(2) Improved lead generation 

(3) Identifying the target groups 

(4) All the above

Ans.(4) All the above 

479. The term advertising has been derived from

(1) credere

(2) adre

(3) advertere

(4) ad-hoc-not-with-joy 

Ans.(3) advertere 

480. A paid form of non-personal communication about organisation and/or its products that is transmitted to target audience through a mass medium is

(1) advertising

(2) publicity 

(3) personal selling

(4) sales promotion 

Ans.(1) advertising 

481. Recognition and recall tests are post-test methods to evaluate advertising effectiveness based on 

(1) memory 

(3) customer preferences

(2) mail surveys

(4) in-depth interviews 

Ans. (1) memory

482. Which of the following is means of outdoor advertising

(1) Sandwich board advertising 

(2 Advertising board 

(3) Electric display

(4) All of these

Ans. (4) All of these

483. Why is the headline of a print advertisement such a critical component of the copy? 

(1) It determines the final layout design 

(2) It is often the only part of the advertisement that is read 

(3) It takes up the most space 

(4) It links the copy to the sig iature

Ans. (2) It is often the only part of the advertisement that is read 

484. Advertising is a major promotion mix ingredient that is

(1) non-paid form of non-personal communication 

(2) non-paid form of personal communication 

(3) paid form of personal communication 

(4) paid form of non-personal communication

Ans.(4) paid form of non-personal communication 

485. Advertisements are required for

(1) Boosting the production level 

(2) Motivating the Employee – 

(3) Boosting the Sales

(4) All of the above 

Ans. (3) Boosting the Sales 

486. “When was Advertisement through Radio started for the first time in India? 

(1) 1947 

(2) 1956 

(3) 1965 

(4) 1976

Ans. (2) 1956 

487. “Advertisement is a selling art in a form of Printing ” This K statement is said by

(1) Wheeler 

(2) Taylor 

(3) Laskar 

(4) Johns

Ans.(3) Laskar 

488. Inside sources of recruitment of sales personnels includes

(1) Through training institutes

(2) Promotion of employees 4 

(3) Through employment exchange

(4) Advertisement

Ans. (2) Promotion of employees 

489. Free distribution of Samples includes in

(1) Consumers promotion

(2) Dealers promotion 

(3) Consumers and Dealers promotion 

(4) All of these t 

Ans. (1) Consumers promotion 

410. When developing an advertising campaign, benchmarks should be included in the

(1) campaign platform 

(2) statement of advertising objectives 

(3) evaluation of the advertising effectiveness 

(4) media plan 

Ans. (2) statement of advertising objectives

491. The advertising theory includes-

(1) means-end theory

(2) leverage point theory 

(3) Both (1) and (2)

(4) two-point theory

Ans. (3) both (1) and (2)

492. On- line advertising uses

(1) Internet

(2) World wide web

(3) Both (1) and (2)

 (4) Radio

Ans. Both (1) and (2)

493. Pre-testing is also known as-

(1) Copy-testing

(2) track-testing

(3) strategic-testing

(4) early-testing

Ans.(1) Copy-testing

494. Which of the following is the limitation of advertising? 

(1) Adds to cost

(2) Neglecting social values 

(3) Cheating monopoly 

(4) All of these

Ans. (4)  All of these 

195. Which of the following is/are the beneficiaries of advertising Manufacturers?

(1) Manufacturers

(2) Consumers 

(3) Society

(4) All of these 

Ans. (All of these 

496. Which of the following is are the media of advertising? Press advertising

(1) Press advertising

(2) radio

(3) (TV)

(4) All of these

Ans. All of these

497. Which of the following may have favourable or unfavourable impression on the public about the company and it’s products?

(1) Publicity

(2) Advertising

(3) Promotion

(4) Forecasting

Ans. 1 Publicity

498. Advertising is a form of ………. intended to persuade an audience to purchase a product or service.

(1) communication

(2) sales

(3) market planning

(4) None of these

Ans. (1) communication

 499. Press advertising include

(1) newspapers

(2) magazines

(3) journals

(4) All of these

Ans. 4. All of these

500. Advertising research include

(1) pre-testing

(2) post-testing

(3) both (1) and (2)

(4) semi-testing

Ans.(3) both (1) and (2)

Tagged with: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*