BBA 3rd Year 604 International Trade Examination Sample Model Mock Test Paper 2015

BBA 3rd Year 604 International Trade Examination Sample Model Mock Test Paper 2015 Study Mock Test Papers Examination Papers Last 3 Year Solved Question Papers

BBA 1st 2nd 3rd Year Study Material Notes

Like our Facebook PageBLike our Facebook Page

B.B.A. Examination, June 2015

International Trade

(BBA-604)

(New)

Note : Attempt all the sections as per instructions.

Section-A

(Very Short Answer Questions)

Note : Attempt all the five questions. Each question carries 3 marks. Very short answer is required

not exceeding 75 words. (3 x 5 = 15)

  1. What is meant by opportunity cost?

Ans. Refer to Unit-I, Sec-A, Q. 16.

  • What is meant by balance of trade?

Ans. Refer to Unit-II, Sec-C, Q. 2.

  • What do you understand by free trade?

Ans. Refer to Unit-II, Sec-A, Q. 13.

  • What is meant by economic union?

Ans. Refer to Unit-III, Sec-B, Q. 13.

  • Describe any three objectives of SAARC.

Ans. Refer to Unit-III, Sec-A, Q. 15.

Section-B

(Short Answer Questions)

Note: Attempt any two questions out of the following three questions. Each question carries 7.5 marks. Short answer is required not exceeding 200 words.(7.5 x 2 = 15)

6. What is the difference between internal trade and international trade?

Ans. Refer to Unit-II, Sec-C, Q. 2.

7.How protection policy helps in promotion of employment?

Ans. Refer to Unit-II, Sec-B, Q.3.

8. What is the purpose of setting up of world bank?

Ans. Refer to Unit-III, Sec, Q. 11.

Section-C

(Detailed Answer Questions)

 Note: Attempt any three questions out of the following five questions. Each question carries

15 marks. Answer is required in detail.

9. What is the need for separate theory of international trade? (15 x 3 =45)

Ans. Refer to Unit-I, Sec-C, Q.4. ·

10. Examine the scope of effectiveness of foreign trade as an instrument of economic

development of under-developed countries.

Ans. Refer to Unit-II, Sec-C, Q.3.

11. Write a note on international monetary fund in detail.

Ans. Refer to Unit-III, Sec-C, Q. 8.

12. What are the recent trends in India’s Foreign Trade?

Ans. Refer to Unit-IV, Sec-C, Q. 8.

13. Describe the main features of Foreign Trade Policy (2009-2014) of India.

Ans. Refer to Unit-V, Sec-C, Q. 1.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *