Com 2nd Year Examination International Marketing Question Answer Paper Notes

52. The full form of EPZ is

(a) Export Processing Zone

(b) Expert Processing Zone

(c) Exchange Processing Zone

(d) None of these

53. The chief of the marketing concept is-

(a) Customers

(b) Producers 

(c) Importer

(d) Exporter 

54. Methods of motivating foreign sales agents are

(a) Giving exclusive agency 

(b) Giving commission on increasing sale 

(c) Sanding samples and sales literature

(d) All of the above 

55. The biggest or greatest amount of involvement in a foreign market comes through which of the following? 

(a) Exporting

(b) Joint Venturing 

(c) Licensing

(c) Direct Investment 

56. In the introduction stage of “PLC”

(a) Advertisement is required 

(b) Sales promotion is required 

(c) Rand D is required

(d) Both (a) and (b) 

57. The social factor affecting consumer behaviour is.

(a) Family

(b) Price level 

(c) Self-confidence

(d) Convention 

58. A person who acts on behalf of this principle? 

(a) An agent

(b) Broker 

(c) Distributer

(d) None of these 

59. Which of the following elements must be taken into consideration while determine the standard of the product? 

(a) Size

(b) Weight 

(c) Technique

(d) All of these 

60. Importance of packaging includes

(a) Sales promotion

(b) Safety of the produce 

(c) Convenience

(d) All of these 

61. In India medium and long-term export finance is mainly provided by public sector, the financial institutional namely

(a) Industrial Department Bank of India (IDBI) 

(b) The Export Credit and Guarantee Corporation of India (ECGC) 

(c) The Export and Import Bank of India (EXIM)

(d) All of the above 

62. The document which are prepared to facilitate to transport from exporters place to importers place, are called? 

(a) Commercial document

(b) Transport document 

(c) Regulatory document

(d) None of these 

M Com 2nd Year Examination International Marketing Question Answer Paper Notes
M Com 2nd Year Examination International Marketing Question Answer Paper Notes

63. To which of the following factors relate the human social elements affecting the international marketing process? 

(a) Economic factors

(b) Demographic factors 

(c) Political factors

(d) Social factors

64. The process of collecting information about International Extern Environments is–

(a) Environmental Management

(b) Environmental Scanning 

(c) Marketing Management

(d) Marketing Research 

65. Personal selling is-

(a) A science

(b) An Art 

(c) Both (a) and (b)

(d) A designing process 

66. When the situational factor is taken into consideration for market segmentation, the market should emphasize on? 

(a) Expected consumer

(b) Regular consumer 

(c) First consumer

(d) None of these 

67. Included in the list of the barriers in international marketing are-

(a) Import duty

(b) Need for import licence 

(c) Technology transfer

(d) All of the above 

68. Which is not the “direct advantage” of International Trade on economic development? 

(a) Helpful in capital formation

(b) Exporting area economic development 

(c) Increase in Effective Demand

(d) Expansion of Market 

69. When an importing country sets limits on the amount of goods it will accept in certain product categories. It is called-

(a) Quota

(b) Barrier 

(c) Tariff

(d) Embargo 

70……….. is the starting point for the entire marketing programme of a nation. 

(a) Product Planning

(b) Strategic Planning 

(c) Budget

(d) Government Policy 

71. Which of the following is related to maximum Sales and Profit? 

(a) Production concept

(b) Sales concept 

(c) Product concept

(d) Marketing concept 

72. Who is the writer of “The Wealth of Nations”?

(a) Adam Smith 

(b) Prof. Ricardo 

(c) Marsha” 

(d) Bestial 

73. The maximum price of the product is determined by-

(a) Competition 

(b) Demand 

(c) Supply 

(d) None of these 

74. Which of the following is not different agency? 

(a) Public media

(b) Constructive 

(c) Research and development 

(d) Personal 

75. Which currency is not includes in SDR? 

(a) Dollar 

(b) Frank

(c) Mark

(d) Rupee 

76. The process that turns marketing strategies and plans into market actions in order to accomplish strategic marketing objectives is called- 

(a) Marketing strategy

(b) Marketing control 

(c) Marketing analysis

(d) Market analysis 

77. Advantages of international marketing include-

(a) Not much capital equired 

(b) Saving in transport cost

(c) No additional capital employment needed

(d) All the above 

78. Which one of the following is not the industrial Association of India 

(a) FICCI

(b) ASSOCHAM 

(c) CHI

(d) ADB 

79. The parties supplying the products is foreign market are called- 

(a) National agents

(b) Domestic agents 

(c) Export houses

(d) International agents 

80. Which of the following is the characteristic of good brand?

(a) Presenting the imaged the product 

(b) Clean and clear

(C) Explaining the advantages of the produce 

(d) All of these 

81. Which middlemen normally works in under developed countries?

(a) Export Trading Company 

(b) Trading Agency 

(c) Export distributors

(d) None of these 

82. Foreign market related factor come under which type of environment? 

(a) Internal Environment

(b) External Environment 

(c) (a) and (b) both are true 

(d) (a) and (b) both are false 

83. Which of the following is not the part of external international marketing Environment? 

(a) Political 

(b) Legal 

(c) Product 

(d) Socio-culture 

84. The quality of the product can be improved by

(a) New technique

(b) Traditional technique 

(c) Price

(d) None of these 

85. Trade mark is not

(a) Sign 

(b) Design 

(c) Word

(d) Product presentation and decoration 

86. IBRD is known as in present

(a) World Bank

(b) Nations Bank 

(c) (a) and (b) both are true 

(d) (a) and (b) both are false 

87. World Bank was established in

(a) 1943 

(b) 1944

(c) 1945 

(d) 1947 

88. ………. consists of dividing a market into distinct group of buyers on the basis of needs, characteristics or behaviour who might require separate products or marketing mixes? 

(a) Produc: differentiation

(b) Market segmentation 

(c) Market targeting a s 

(d) Market positioning 

89. Assigning a name, a symbol, a sign to the product, the decision to this

effect is known as- 

(a) Advertising

(b) Production 

(c) Branding

(d) None of these 

90. When a manufactures sells his product under one brand name in all the countries of the world, it is known as-

(a) International Brand

(b) National Brand 

(c) Regional Brand

(d) Local Brand

91. Who is the writer of ‘International Economy Problems’? 

(a) Jacobsen                     

(b) Roseland Molding 

(c) Leonard Gold

(d). Robert Rosa 

92. World Trade Organisation was established in 

(a) 1984 

(b) 1986

(c) 2001 

(d) 1955 

93. Parties who are benefitted by promotion are-

(a) Manufactures

(b) Middlemen 

(c) Consumer

(d) All of these 

94. In which year “Export Development Reserve” of the Export-Import Bank established?

(a) in 1964 

(b) in 1982 

(c) in 1986 

(d) In 1994 

95. Air transport companies prefer cargo packed in standard unit called? 

(a) Sling loads

(b) Pallets Loads 

(c) Both (a) and (b).

(d) None of these 

96. India exports to which country most?

(a) United State America (USA) 

(b) China 

(c) France

(d) Brazil 

97. ………. describes changes in an individual’s behaviour arising from experience. 

(a) Modelling

(b) Motivation 

(c) Perception

(d) Learning 

98. Sales forecasting includes

(a) Fair sales price

(b) Sales planning 

(c) Needs and demands of consumers 

(d) All of these 

99. Paper Gold is-

(a) Dollar 

(b) Gold 

(c) SDR 

100. The shrinking of distances due to technological advances such as computer and fax connections by telephone, are a characteristic of what new challenge of marketing? 

(a) Rapid globalisation 

(b) The changing world economy 

(c) The call for more socially responsible marketing

(d) Revolutionary micro chip

ANSWERS

1. (b) 2. (a) 3. (d) 4. (c) 5. (d) 6. (d) 7. (d) 8. (b) 9. (b) 10. 11. (a) 12. (a) 13. (a) 14. (b) 15. (a) 16. (b) 17. (c) 18. (d) 19. (d) 21. (d) 22. (a) 23. (a) 24. (a) 25. (a) 26. (a) 27. (d) 23. (d) 29. (b) 30. 31. (d) 32. (b) 33. (a) 34. (d) 35. (d) 36. (b) 37. (a) 38. (b) 39. (a) 40. 41. 42. (a) 43. (a) 44. (d) 45. (d) 46. (d) 47. (b) 48. (a) 49. (c) 51. (c) 52. (a) 53. (a) 54. (d) 55. (d) 56. (d) 57. (a) 58. (a) 59. (d) 61. (d) 62. (b) 63. (d) 64. (a) 65. (c) 66. (a) 67. (d) 68. (a) 71. (b) 72. (a) 73. (a) 74. (d) 75. (a) 76. (d) n. (d) 78. (d) 81. (b) 82. (b) 83. (c) 84. (a) 85. (d) 36. (a) 87. (c) . 91. (c) 92. (d) 93. (d) 94. (c) 95. (c) 96. (a) 97. (d) 98. (c) 99. (c) 100. (a)

Tagged with: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*