M Com 2nd year Advertising Sales Management Sample Model Question Answer Paper

M Com 2nd year Advertising Sales Management Sample Model Question Answer Paper

M Com 2nd year Advertising Sales Manag0ement Sample Model Question Answer Paper
M Com 2nd year Advertising Sales Manag0ement Sample Model Question Answer Paper

101. Which of the following is not a department of advertising: agency? 

(1) Media Department 

(2) Personnel Department

(3) Finance Department 

(4) Research Department 

Ans. (2) Personnel Department

102. The responsibility of salesman is

(1) To promote sales 

(2) To guide the customer 

(3) To satisfy the customer’s queries 

(4) All of the above

Ans. (4) All of the above 

103. When the salesman aud……….. meet and sales dialogue takes place, it is called Sales talk. 

(1) Customer

(2) Manufacturer 

(3) Wholesaler

(4) Owner

Ans. (1) Customer 

104. Public Service A like “Know AIDS for no AIDS”, it is which type of responsibility of Ad. agency? 

(1) Economic responsibility 

(2) Social responsibility 

(3) Political responsibility 

(4) Physical responsibility

Ans. (2) Social responsibility 

105. Who has said that “Advertising is Salesmanship in print”.

(1) Lasker

(2) Wood 

(3) Shelton

(4) Wheeler 

Ans. (1) Lasker 

106. The Social benefit occurred from salesmanship is

(1) Stability in standard of living 

(2) Fall in standard of living 

(3) Rise in standard of living 

(4) None of these

Aps. (3) Rise in standard of living 

107. Presentation and Demonstration is the …….. step in selling process. 

(1) Time wasting

(2) Unnecessary 

(3) Necessary

(4) Some time necessary 

Ans.(3) Necessary 

108. Which of the following is a broadcast media? 

(1) Cinema

(2) Newspaper

(3) Video Cassettes

(4) None of these 

Ans. (4) None of these 

109. Primary functions of advertising are

(1) To increase sales volume 

(2) To persuade intermediary 

(3) To raise standard of living 

(4) All of these

Ans. (1) To increase sales volume 

110. The purpose of advertising is to reduce the % cost of product and distribution said by 

(1) Breach

(2) Diver 

(3) Mitchell

(4) Bill Gates 

Ans. (3) Mitchell

111. Which of the following is indicated by labelline

1) Content

(2) Weight 

(3) Measure

(4) All of these 

Ans. (4) All of these 

112. Labelling is important for informational, legal reasons.

(1) branding 

(2) strategic 

(3) marketing

(4) promotional 

Ans. (4) promotional – 

113. Labelling is important for three reasons, for promotional and second legal. What is the third reas 

(1) Informational

(2) Branding 

(3) Strategic

(4) Marketing 

Ans. (1) Informational 

114. Which of the following part of a brand can be spokez 

(1) Brand name

(2) Brand symbol 

(3) Trade name

(4) Trade symbol 

Ans. (1) Brand name 

115. Which of the following may be known as the function packaging? 

(1) To assemble and arrange the content 

(2) To facilitate transporting and storing 

(3) To identify the content 

(4) All of the above

Ans.(4) All of the above 

116. A brand can be helpful for the distributors in

(1) leading to large selling 

(2) reducing the price flexibility 

(3) reducing the cost of distribution 

(4) All of the above

Ans.(4) All of the above 

117. Which of the following is the type of manufacturer’s bran

(1) National brand

(2) Regional brand 

(3) Advertising brand

(4) All of these 

Ans. (4) All of these 

118. Which of the following is applicable in the case of book

(1) Patent 

(2) Copyright

(3) Trade mark

(4) Legal right

Ans.(2) Copyright

119. Branding is the ………. process. 

(1) marketing 

(3) static

(2) Management

(4) technical

 Ans. (2) management

120. Which of the following is not the test of effectiveness of the ad.? (

1) Sales test

(2) Opinion test 

(3) Race test

(4) Inquiry test

 Ans.(3) Race test 

121. Outdoor media includes 

(1) Posters

(2) Banners 

(3) Wall writing

(4) All of these 

Ans. (4) All of these 

122. The sources of recruitment is/are(

1) Internal Source

(2) External Source 

(3) Both (1) and (2)

(4) None of these 

Ans. (3) Both (1) and (2) 

123. Determination of Sales Quotas makes it easy in controlling the activities of salesman.’ It is the advantage of : 

(1) Sales Quota

(2) Purchase Quota 

(3) Distribution Quota

(4) Production Quota 

Ans.(3) Distribution Quota 

124. By which of the following a stunt ad. can be checked? 

(1) Government

(2) Consumer Organisation 

(3) Social Institutions 

(4) All of these

Ans. (4) All of these 

125. Which of the following is a principle of effective ad? 

(1) Continuity

(2) Novelty 

(3) Creativity

(4) All of these 

Ans. (4) All of these 

126. Which of the following is not a function of an advertising agency? 

(1) Account planning

(2) Creative services 

(3) Media services

(4) Social services 

Ans. (1) Account planning 

127. ………. brands usually require a producer to become involved in distribution, promotion and pricing decisions 

(1) Retailer

(2) Wholesaler 

(3) Manufacturer

(4) Own Label 

Ans.(3) Manufacturer 

128. Multiple packaging is the practice plne 

(1) several containers in one product 

(2) serval units in one container 

(3) serval boxes in one container 

(4) each unit in each container 

Ans.  (2) several units in one container

120. The major characteristie of own label brands is that

(1) only retailers imitate and own the brand 

(2) producers become involved with the marketing mix 

(3) producers are identified with the product 

(4) manufactures are not identified with the product

Ans.(4) manufactures are not identified with the product 

130. Main decision areas in packaging is

(1) package materiala 

(2) package size and convenienc, 

(3) package aesthetics 

(4) All of these

Ans.(4) All of these 

131. Grade labels are identified by

(1) letter

(2) number 

(3) quality

(4) all of these 

Ans.(4) all of these 

132. Marketers should view packaging as a major strategic tool, especially for 

(1) consumer convenience products 

(2) consumer shopping products 

(3) industrial products 

(4) speciality products

Ans. (1) consumer convenience products 

133. Which of the following is not a desirable feature for a brand name? 

(1) It can help develop brand loyalty amongst buyers 

(2) It can facilitate the introduction of new products 

(3) It can make it possible for the firm to engage in non-price competition 

(4) It can become used as the generic name for all products in the category

Ans. (4) It can become used as the generic name for all products in the category 

134 Employment by promotion is the feature of

(1) Internal source of recruitment 

(2) External source of recruitment 

(3) Both Internal and External sources of recruitment 

(4) None of the above

Ang. (1) Internal source of recruitment 

135. The estimate which is prepared by a salesman about sale activities is called

(1) Salesman’s report

(2) Producer’s reports 

(3) Consumer’s report 

(4) Wholesaler’s report 

Ans. (1) Salesman’s report

136. Which of the following is not given in Ad. Copy?

(1) Name and address of advertiser 

(2) Production Cost 

(3) Name and quality of the product 

(4) Price

Ans. (2) Production Cost! 

137. Which of the following is a right statement? 

(1) Salesmanship and advertisement are complementary to each other 

(2) Salesmanship is more important than Ad. 

(3) Ad. is more important than salesmanship 

(4) Salesmanship and Ad. both are wasteful 

Ans. (1) Salesmanship and advertisement are complementary to each other 

138. Which of the following is the disadvantage of pictures in ad.? 

(1) Quick attention 

(2) Proper knowledge of the product 

(3) Cause of accidents on roads 

(4) Permanent effect

Ans.(3) Cause of accidents on roads 

139. Who is benefited from sales promotion activities? 

(1) Manufacturers

(2) Wholesalers 

(3) Retailers

(4) All of these

Ans. (4) All of these 

140. Which is not the advertisement activity?

(1) To attract the customers 

(2) To increase the sales 

(3) To sell the goods

(4) To create demand

Ans.(3) To sell the goods 

141.) A sales organisation consists of human being working together for the marketing of products manufactured by the firm or “purchased for re-sale.” Who gave this statement? 

(1) Still and Cundif

(2) H.R. Tosdal 

(3) F.W. Tayor

(4) B.R. Canfield 

Ans. (2) H.R. Tosdal 

142. Which of the following ad. appeal inspires?

(1) Consumers 

(2) Wholesalers 

(3) Retailer 

(4) All of these

Ans. (4) All of these 

Tagged with: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*