M Com 2nd year Advertising Sales Management Practice Model Question Answer Paper

M Com 2nd year Advertising Sales Management Practice Model Question Answer Paper

M Com 2nd year Advertising Sales Management Practice Model Question Answer Paper
M Com 2nd year Advertising Sales Management Practice Model Question Answer Paper

201. CPA stands for

(1) Consumer Prevention Act 

(2) Customer Prevention Act 

(3) Consumer Precaution Act 

(4) Consumer Protection Act

Ans. (4) Consumer Protection Act 

202. The Bureau of Indian Standard act came in

(1) 1980 

(2) 1982 

(3) 1984 

(4) 1986

Ans. (4) 1986 

203. Drug control act came into being in

(1) 1950 

(2) 1960 

(3) 1955 

(4) 1965

Ans.(1) 1950 

204. Advertising helps salesman in following manner

(1) Finding of new markets 

(2) To educate the consumer about the product 

(3) To creates the remembrance of product (4) All of the above

Ans.(4) All of the above 

205. In the selection of Vendor (Sale person) the first step is

(1) Determination of qualification 

(2) Psychological test 

(3) Written test

(4) Interview 

Ans.(1) Determination of qualification 

206. Factors affecting the size of sales territory

(1) Demand for the product 

(2) Sales potentialities 

(3) Nature of product

(4) All of these 

Ans. (4) All of these 

207. Which of the following rights provides a fair settlement genuine grievances of the consumers? 

(1) Right to seek redressal 

(2) right to consumer education 

(3) Right to be heard

(4) Right to be informed 

Ans.(1) Right to seek redressal 

208. Which of the following rights of consumer protects consumer against goods and services hazardous to heal your life? 

(1) Right to choose

(2) Right to safety 

(3) Right to be informed

(4) Right to redressal 

Ans.(2) Right to safety

209. If transfer of title or registration is not created, in such condition, which of the following options the purchaser have?

(1) Cannot claim damage for breach.conditions and warranties  

(2) Can claim damages for breach conditions or warranties

(3) Either (1) or (2) 

(4) All of the above

 Ans. (1) Cannot claim damage for breach

210. The term of the central consumer protection council under the Consumer Protection Act, 1986 is 

(1) 3 years 

(2) 4 years 

(3) 5 years

(4) 6 year

Ans. (1) 3 years 

211. Section 2(14) of the Sale of Goods Act, 1930 does term

(1) prices

(2) goods – 

(3) seller

(4) specific goods 

Ans. (4) specific goods 

212. Which of the following is provided under Section 9 of th Sale of Goods Act, 1930? 

(1) Ascertainment of price 

(2) Conditions and warranties 

(3) Agreement to sell

(4) All of these 

Ans. (1) Ascertainment of price 

213. Which of the following is described by the distinction by the distinction between sell and agreement to sell? 

(1) Right and liabilities of the parties to contract 

(2) Nature of subject matter of the contract 

(3) Nature of property 

(4) All of the above

Ans. (1) Right and liabilities of the parties to contract 

214. Under the Consumer Protection Act, 1986 ‘Goods’ means

(1) every kind of movable property only 

(2) every kind of immovable property 

(3) every kind of movable property other than 

(4) All of the above

Ans.(3) every kind of movable property other than 

215. Goods under CPA-1986 covers–

(1) all movable property 

(2) stocks and shares 

(3) growing crops

(4) All of these

Ans. (4) All of these 

216. The Consumer Protection act came into force in

(1) 1986 

(2) 1987 

(3) 1988 

(4) 1990

Ans. (2) 1987

217 MRTP act come into existence in 

(1) 1969

(2) 1972 

(3) 1975

(4) 1985 

Ans. (1) 1969 

218. The Marketing Planning process includes

(1) goal setting 

(2) analysing the current situation 

(3) creating the marketing strategy 

(4) All of the above

Ans. (4) All of the above 

219. Following is not the part of advertising copy

(1) allocation

(2) Qualities of the product 

(3) Trademark

(4) Price of the product 

Ans. (1) allocation 

220. Importance of press advertisement ig

(1) Source of Income

(2) Wide Scope 

(3) Diagrammatic Publication

 (4) All of these

Ans.(4) All of these 

M Com 2nd year Advertising Sales Management Practice Model Question Answer Paper

221. Which of the following sections of the Sale of Goods A

1930 defines the term delivery? 

(1) Section 2 ((3)

(2) Section 2(5) 

(3) Section 2(6)

(4) None of these 

Ans.(4) None of these 

222. Under the Sale of Goods Act the term seller means

(1) salesman 

(2) a person who buy goods 

(3) a person who sells or agrees to sell goods 

(4) All of the above 

Ans.(3) a person who sells or agrees to sell goods 

223. The term ‘goods’ under Section 2(7) of this Act does no includes 

(1) stock and share 

(2) growing crops 

(3) actionable claims and money 

(4) None of these

Ans.(3) actionable claims and money 

224. Which of the following is included in document of title! goods? 

(1) Railway receipt 

(2) Bill of lending 

(3) Warrant or order for the delivery of goods 

(4) All of the above 

Ans.(4) All of the above

225. The term property used in section 2(11) of the sale of goods act, Act, 1930 means

(1) a special property 

(2) all types of property 

(3) the general property in goods and not merely a special property 

(4) All of the above 

Ans.(3) the general property in goods and not merely a special property 

226. Which of the following is/are the feature of a marketing plan? 

(1) Generate a unique selling proposition 

(2) Determine the optimal marketing budget 

(3) Estimating the marketing return on investment 

(4) All of the above

Ans. (4) All of the above 

227. Factors affecting the Marketing Planning include

(1) Internal factor

(2) national factor 

(3) international-factor

 (4) All of these

Ans.(4) All of these 

228. A true marketing requires

(1) active mindset

(2) passive mindset 

(3) set mindset

(4) stable mindset 

Ans. (1) active mindset 

229. A company’s value chain is only as strong as its

(1) sales person

(2) producer 

(3) weakest link

(4) consumer 

Ans. (8) weakest link 

230. The international factors affecting the marketing plan include 

(1) International Monetary System 

(2) International Slability and Peace

(3) Techn{cal Development in the World 

(4) All of the above

Ans. (4) all of the above

231. Which of the following is/are the element of Marketing Planning? 

(1) Budget

(2) Strategy 

(3) Schedule

(4) All of these 

Ans. (4) All of these 

232. According to which of the following planning is deciding in the present what to do in the future 

(1) Filip Kotler

(2) Bartle 

(3) Stanton

(4) AMA 

Ans. (1) Philip Kotler

233. Goal setting includes

(1) mission

(2) corporate objectives 

(3) both (1) and (2)

(4) marketing audit 

Ans.(3) both (1) and (2) 

234. The process of allocating marketing resources ana monitoring include

(1) marketing budget

(2) detailed action plan 

(3) both (1) and (2)

(4) marketing audit 

Ans. (3) both (1) and (2) 

235. The two components of a marketing strategy are

(1) target market and marketing mix 

(2) target market and promotion 

(3) market and producer 

(4) produce and agent

Ans.(1) target market and marketing mix 

236. SWOT analysis refers to

(1) a strategic planning for selling product or service 

(2) an advertising tool 

(3) a marketing tool 

(4) a product analysis

Ans. (1) a strategic planning for selling product or service 

237. Which of the following is not the type of Marketing Planning? 

(1) Back wash planning

(2) Short range planning

(3) Adhoc planning

(4) Long range planning 

Ans.(1) Back wash planning 

238. The marketing and sales organisation are analyzed on the factors, 

(1) experience

(2) sales promotion techniques 

(3) appropriateness of pricing 

(4) All of these

Ans.(4) All of these 

239. ESOP stands for

(1) Efficient Service of Product 

(2) Employees Stock Option Plan 

(3) Essential Service of Promise

(4) Effective System of Projects

Ans. (2) Employees Stock Option Plan

240. Motivation means

(1) a good communication skill 

(2) a better marketing plan 

(3) inspiring employees to perform better 

(4) All of the above

Ans.(3) inspiring employees to perform better

M Com 2nd year Advertising Sales Management Practice Model Question Answer Paper

241. Cross selling include

(1) identifying customer’s needs 

2. matching the products to customers needs 

3 convincing the customers of product benefits

(4) All of the above

Ans. (4) All of the above 

Tagged with: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*