M Com 2nd year Advertising Sales Management Practice Model Question Answer Paper

242. All of the following would be steps or concerns in the process of strategic planning except

(1) defining a clear company’s mission

(2) setting supportive objectives 

(3) designing a sound business portfolio 

(4) checking to see if an advertising spot had been run in its allotted time slot 

Ans. (4) checking to see if an advertising spot had been run in its allotted time slot 

243, Marketing creates ………. for goods and services. R 

(1) demand 

(2) supply 

(3) value 

(4) All of these

Ans. (1) demand 

244. Market potential is based on 

(1) future trading

(2) production and market planning 

(3) award

(4) profit 

Ans. (1) future trading 

245. Advantages of T.V. advertising

(1) It has vast scope

(2) Repeated telecast possible 

(3) It has long-term impact 

(4) All of these

Ans. (4) All of these 

246. Marketing plan helps in–

(1) better lead generations 

(2) better systems 

(3) better results

(4) improve balance sheet! 

Ans.(3) better results 

247. A target market is

(1) entire country

(2) entire city 

(3) entire globe 

(4) that which consists of customers who need to the identified product 

Ans. (4) that which consists of customers who need to the identified product 

248. A marketing programme is

(1) a set of policy decisions on the level, allocation and mix of marketing efforts 

(2) a structure of production 

(3) a plan of purchasing 

(4) a plan of accounting 

Ans. (1) a set of policy decisions on the level, allocation and mix of marketing efforts

249. Adhoc planning is suitable for

(1) capital budgeting 

(2) Set up of a new firm

(3) market and plant development 

(4) renewal of a patent 

Ans. (4) renewal of a patent 

250. Perception is a three-step process that involved

(1) selecting organising and interpreting information in 

(2) anticipating and selecting 

(3) collecting, eliminating and organising information 

(4) planning and executing

Ans. (1) selecting organising and interpreting information 

M Com 2nd year Advertising Sales Management Practice Model Question Answer Paper
M Com 2nd year Advertising Sales Management Practice Model Question Answer Paper

251. Market research is needed for

(1) checking the market area 

(2) checking the right product to be sold 

(3) making proper marketing decisions 

(4) All of the above

Ans. (4) All of the above 

252. Which statement is true?

(1) Personal selling and salesmanship is synonym 

(2) There is no relationship between personal selling an salesmanship 

(3) Salesmanship is included in personal selling 

(4) Personal selling is included in salesmanship

Ans.(3) Salesmanship is included in personal selling 

253. A good salesman should be

(1) aggressive

(2) pushy 

(3) polite

(4) All of these 

Ans.(3) polite

254. Essential qualities of a good advertisement cry includes

(1) Attracting attention 

(2) Creation of tersest 

(3) Demonstrating novelty 

(4) All of these

Ans. (4) All of these 

255. Full form of EOQ is

(1) Economic on Quality 

(2) Economic Cruder Quality

(3) Even on Quality

(4) Evolution on Quality 

Ans. (2) Economic Order Quality 

256. Outside sources of recruitment of sales personnel includes

(1) Promotion of employees 

(2) Recruitment on the recommendations of employees 

(3) Through employment exchange 

(4) Recruitment on the recommendations of customers 

Ans.(3) Through employment exchange

57. Which of the following is the stage of Marketing Planning?

(1) Analysis of problem 

(3). Preparation of programmes 

(4) All of these

(2) Setting the goal or objectives 

Ans.(4) All of these 

258. For effective marketing the salesmen should have which of these qualities? 

(1) Creativity 

(2) Team spirit 

(3) Motivation 

(4) Effective communication skills

Ans.(3) Motivation 

259. Which of the following factors affects the size of sales territory? 

(1) Policies and practices of the business 

(2) Method of distribution 

(3) Advertising 

(4) All of the above

Ans. (4) All of the above ad 

M Com 2nd year Advertising Sales Management Practice Model Question Answer Paper

260. Marketing Planning is concerned with

(1) the identification of resources that are available and their allocation to meet specified objectives 

(2) selling 

(3) financing 

(4) managing 

Ans. (1) the identification of resources that are available and their allocation to meet specified objectives 

261. The marketing strategy includes

(1) how your enterprise will address the competitive market place 

(2) how you will implement and support your day to day operations 

(3) how much you are paying to your marketers 

(4) both (1) and (2)

Ans. (4) both (1) and (2) 

262. ZBB stands for

(1) Zero Based Budgeting 

(2) Zero Based Business 

(3) Zero Based Buyers 

(4) Zigzag Business Buyers

Ans. (1) Zero Based Budgeting 1:

263. Marketing plan helps in

(1) better results

(2) better output

(4) better system 

(3) both (1) and (2)

Ans.(3) both (1) and (2) 

264. Which of the following is the element of marketing plan?

(2) Completion schedule 

(1) Marketing programme

(4) All of these 

(3) Statement of goals 

Ans. (4) All of these

265. Eyaluating marketing performance by comparing it to established standards is part of

(1) market segmentation 

(2) marketing control 

(3) market planning

(4) target market 

Ans. (2) marketing control 

266. In the era of globalization of business, M & A stands for

(1) Money and Asset 

(2) Merger and Acquisitions 

(3) Management and Administration 

(4) Means and Said

Ans. (2) Merger and Acquisitions 

267. Market research is required for

(1) deciding the right product to be sold 

(2) deciding right time to sell 

(3) deciding the market area 

(4) All of the above

Ans. (4) All of the above 

268. Which of the following remains at the centre of an marketing process? 

(1) Target consumers

(2) Product 

(3) Price

(4) Promotion 

Ans. (1) Target consumers

 269. The National factors affecting marketing plan include

(1) population of country 

(2) national income of country 

(3) trade policy 

(4) All of these

Ans. (4) All of these 

270. Which of the following is/are the importance of Marketit Planning? 

(1) to offset future uncertainties 

(2) economy in operation 

(3) helpful in co-ordination 

(4) All of these 

Ans. (4) All of these 

271. One of the key goals of the implementation function marketing management is to 

(1) carry out the set plans 

(2) take corrective measures 

(3) construct sales budget 

(4) introduce a new product

Ans. (1) carry out the set plans 

Tagged with: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*