M Com 2nd year Advertising Sales Management Practice Model Question Answer Paper

272. ROI stands for

(1) Return on Investment 

(2) Rate of Investment 

(3) Risk on Investment 

(4) Return on Input 

Ans. (1) Return on Investment

273. The internal factors affecting marketing plan include

(1) size of company 

(2) financial resources of company 

(3) channels of distribution 

(4) All of the above

Ans. (4) All of the above 

274. The elements of Marketing Planning include

(1) policies

(2) procedures 

(3) programmes

(4) All of these 

Ans.(4) All of these 

275. Creating the marketing strategy includes

(1) marketing objectives and strategies

(2) forecasts of expected results

(3) create alternative plans M 

(4) All of the above

Ans. (4) All of the above 

276. A marketing plan is the collection of specific

(1) products 

(2) markets 

(3) staffs 

(4) actions

Ans. (4) actions 

277. Analysing the current situation includes

(1) marketing audit

(2) SWOT analysis 

(3) marketing assumption 

(4) All of these

Ans. (4) All of these 

278. A marketing plan does not have to be

(1) simple 

(2) complex 

(3) lengthy 

(4) both (2) and (3)

Ans. (4) both (2) and (3) 

279. Sales management is part of –

(1) Of Marketing management 

(2) Of Production management 

(3) Of Business management 

(4) Of Financial management

Ans. (1) Of Marketing management 

280. Market inspection Method use for? 

(1) Calculating sale

(2) Calculating purchase

(3) For forecasting

(4) None of these

Ans. (3) For forecasting

281. Under the Sale of Goods Act, 1930 the delivery can be

(1) symbolic only

(2) actual only 

(3) constructive only

(4) All of these 

Ans. (4) All of these 

282. Under the Sale of Goods Act. the term ‘property’ means

(1) a special property 

(2) immovable property 

(3) immovable and movable properties both 

(4) the general property in goods and not merely a special property 

Ans.(4) the general property in goods and not merely a special property

283. Document of title to goods under Section 2(4) of the Goods Act, includes

(1) wharfinger’s certificate only

(2) bill of landing only 

(3) dock warrant only

(4) All of these 

Ans. (4) All of these 

284. Mercantile agent is defined under Section

 (1) 2(6)

(2) 2(7)

(4) 2(9)

(3) 2(8)

Ans. (4) 2(9) 

M Com 2nd year Advertising Sales Management Practice Model Question Answer Paper

285. Which of the following Acts deals with quasi-contract?

(1) The English Sale of Goods Act, 1893 

(2) The Indian Contract Act, 1873

(3) The Sale of Goods Act, 1930 

(4) All of the above

Ans. (2) The Indian Contract Act, 1873 

286. Section 5 of the Sale of Goods Act, 1930 describes

(1) sale and agreement to sell

(2) contract of sale now made

(3) exhausting or future goods 

(4) All of these

Ans. (2) contract of sale now made 

287.) The nature of a bill of lending is as a-X 

(1) bankers cheque

(2) promissory note 

(3) both (1) and (2)

(4) None of these 

Ans.(4) None of these 

288. In which of the following the property in goods transferred in future? 

(1) Contract of sale

(2) Contingent contract of sale 

(3) Both (1) and (2)

(4) None of these 

Ans.(4) None of these 

289/ Under which type of agreement for a contract, the buyer has a right to return the goods at any time? 

(1) Hiring

(2) Agency 

(3) Bailment

(4) Sale

Ans. (1) Hiring 

290. Which of the following can be the subject matter under Section 6 of the Sale of Goods Act. 1930?

(1) Either existing or future goods 

(2) The existing goods only 

(3) The future goods only

(4) All of these 

Ans. (1) Either existing or future goods

 291, Effect of part delivery is described under Section……. Of this Act.

(1) 15

(2) 18 

(3) 28

(4) 34 

Ans.(4) 34

292. The judicial machinery consists of consumer courts at which of the following levels? 

(1) District

(2) State 

(3) National 

4) All of these

Ans. (4) All of these

293. The Essential Commodities Act come into existence inT

(1) 1950

(2) 1955 

(3) 1960

(4) 1965 

Ans. (2) 1955 

294. Industries act come into being in– 

1) 1950

(2) 1951 

(3) 1955

(4) 1957 

Ans. (2) 1951 

295. Which of the following is not included in the term person under Consumer Protection Act, 1986? 

(1) Hindu undivided family 

(2) A co-operative society

(3) Firm

(4) None of these 

Ans. (4) None of these

296. Which of the following is the apex body in the three-tier judicial machinery set up by the government for the redressal of consumer grievances? 

(1) National co.nmission 

(2) Planning commission 

(3) Central commission 

(4) Advisory commission

Ans. (1) National commission 

297. Prevention of Tood Adulteration act come into being in

(1) 1954

(2) 1955 

(3) 1969

(4) 1986 

Ans. (1) 1954 

298. AIRTP stand for 

(1) Market research technique process

(2) Monopolies and restrictive trade practices 

(3) Member of restrictive trade practices 

(4) Measurement and research of testing process

Ans. (2) Monopolies and restrictive trade practices 

299. Which of the following is not the method of Evaluation of advertising effectiveness? 

(1) Sates Research Method 

(2) Recognition Test Method 

(3) Cost Determination Method

(4) Memory Test Method

Ans. (3) Cost Determination Method 

300. No need of sales territory when the size of institution is

(2) National 

(1) Small

(4) None of these 

(3) Regional 

Ans.(1) Small

Tagged with: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*