M Com 2nd year Advertising Sales Management Sample Model Set

61. In stage three of the personal selling the focus must be on the 

(1) real benefits of the product s 

(2) real benefits of the service 

(3) listing endless lists of features 

(4) Both (1) and (2)

Ans.(4) Both (1) and (2) 

62. IN order to qualify the prospects, one needs to

(1) plan a sales approach 

(2) determine the products meeting the need 

(3) rank the prospect 

(4) All of the above 

Ans. (4) All of the above 

63. There are ………. stages of personal selling 

(1) two 

(2) three 

(3) four 

(4) five

Ans.(4) five 

64. What is the name of the promotional tool aimed at building good relations with a company and its public? 

(1) Publicity

(2) Relation 

(3) Advertising

(4) Promotion 

Ans. (2) Relation 

65. In advertising for ………. is not allowed on Television. 

(1) Liquor

(2) Cigarettes 

(3) Both (1) & (2)

(4) Neither (1) nor (2) 

Ans. (3) Both (1) & (2) 

66.” Apia chakra mere liye lucky hai” is the tagline of which famous soap? 

(1) Lox 

(2) Dove 

(3) Pears 

(4) Med mix

Ans. (3) Pears

67. Newspaper and ………. are the two main types of media in this class. 

(1) Trade bulletins

(2) Ezines 

(3) Magazines

(4) Journals 

Ans.(3) Magazines 

68. Evaluation of advertising effectiveness helpe in

(1) Evaluation of achievements of advertising objectives 

(2) Controlling advertising expenditures 

(3) Studying comparative usefulness of various advertising media 

(4) All of the above

Ans. (4) All of the above 

69. An expository copy of advertisement s

(1) Expresses the facts To 

(2) Conceals the facts 

(3) Both (1) & (2)

(4) None of these 

Ans. (1) Expresses the facts

70. “Do Boond Zindagi Ke” refers to the advertisement of which disease? 

(1) Cancer

(2) Cataract 

(3) Polio

(4) Malarial es 

Ans.(3) Polio 

71. When evaluating company advertisements, staff are personal concerned about? 

(1) Cost and coverage 

(2) Image, ethos and candour 

(3) Accuracy, effectiveness and congruence 

(4) Goodwill and sales

Ans. (2) Image, ethos and candour 

72. When was Indian Advertising Association formed? 

(1) 1949

(2) 1959 

(3) 1969

(4) 1979 

Ans. (2) 1959 ) 

73. The essentials of an advertisement appeal are 

(1) Communicability

(2) Interest creating 

(3) Believable

(4) All of these 

Ans. (4) All of these 

74. Advertising Scheduling includes 

(1) Micro Scheduling

(2) Macro Scheduling 

(3) (1) & (2) both

(4) None of these

Ans. (3) (1) & (2) both 

75. Selling is

(1) impersonal activity

(2) personal activity 

(3) impersonal and personal activity 

(4) All of these 

Ans. (3) impersonal and personal activity

76. The sale of Goods Act was introduced in

(1) 1830 

(2) 1930 

(3) 1940 

(4) 1932 

Ans. (2) 1930 

77. Which is a part of pre-planning? 

(1) Profit and expenses of the organisation 

(2) Marketing programme 

(3) Sales 

(4) Market

Ans. (2) Marketing programme 

78.)………. comprises all those personal and impersonal activities involved in finding, securing and developing a demand for given product or service and in consumating the sale of it. 

(1) Product planning and control 

(2) Selling 

(3) Exchange

(4) Promotion 

Ans.(2) Selling 

79. A contract of sale may be

(1) absolute or conditional 

(2) unauthorised 

(3) unconditional

(4) All of the above 

Ans. (1) absolute or conditional 

80. Where under a contract of sale, the property in the goods is transferred from the seller to the buyer, it is called 

(1) a property 

(2) a sale 

(3) gift 

(4) tax

Ans.(2) a sale 

81. Which is the element of contract of sale? 

(1) Two parties

(2) Transfer of property 

(3) Competency of the parties 

(4) All of these

Ans. (4) All of these 

82. Which is the kinds of personal salesman?

(1) Supporting salesman 

(2) Order taking salesman 

(3) Order getting salesman 

(4) None of these

Ans. (4) None of these 

83. Which of the following is the quality of a good salesperson?

(1) impressive personality 

(2) good behaviour 

(3) persistence GORE 

(4) All of these

Ans. (4) All of these 

84. One reason for using the internet as an advertising medium is

(1) its video and audio capacity 

(2) its ability to use animation 

(3) the way that the ads can link customers and advertisers 

(4) all the above 

Ans.(4) all the above

85. The key obiective of a pioneering ad is to

(1) inform the target market 

(2) identify the target market 

(3) change the target market 

(4) reinforce pervious knowledge

Ans. (1) inform the target market 

86. ‘A detergent that advertises how clean it gets clothes is appealing to the ………… consumer need. 

(1) Functional

(2) Symbolic 

(3) Biological

(4) Experimental 

Ans. (1) Functional 

87. The main objectives of an advertisement programme are

(1) To increase the goodwill of the enterprise 

(2) To increase the sales of the enterprise 

(3) To aware the consumers about the product 

(4) All of the above

Ans. (4) All of the above 

88. Promotion includes advertising, personal sellings, sales promotion and other selling tools” said by

(1) Delhens

(2) Stanton 

(3) Bill Gates

(4) Steve Jobs 

Ars. (2) Stanton 

89. Product advertising focus on

(1) obtaining inquiries 

(2) selling a goods or service 

(3) advocating a political position 

(4) persuading opinion leaders

Ans. (2) selling a goods or service 

90. Quality of a successful salesman includes

(1) Influential Personality 

(2) Self confidence 

(3) Honesty

(4) All of these 

Åns. (4) All of these 

91. Selling is a ………. function. 

(1) perpetual

(2) product of service pricing 

(3) production

(4) demand 

Ans.(1) pʻrpetual 

92. Which of the following is the characteristic of a good brand name? 

(1) Easy to pronounce

(2) Easy to remember 

(3) Most descriptive in nature 

(4) All of these

Ans.(4) All of these 

93. Which of the following is the type of distributor’s brand? 

(1) Private brand

(2) Store brand 

(3) Dealer brand

(4) All of these 

Ans. (4) All of these

94. The function of branding includes

(1) product identification 

(2) ensuring legal right on product 

(3) price differentiation of products 

(4) All of the above

Ans. (4) All of the above 

95. The process of branding covers

(1) giving on identify to a product 

(2) designing a brand mark 

(3) establishing the product 

(4) All of these

Ans.(4) All of these 

96. What is true about selling? 

(1) The starting point of selling is factory

(2) The selling is product oriented activity 

(3) Promotional and personal selling are main means of selling 

(4) Selling and merchandising are part of marketing

 (5) All of the above

Ans. (5) All of these 

97. Which is the factor of bank demand variable? 

(1) Cost of lighting

(2) Price of the product 

(3) Payment facility

(4) All of these 

Ans.(3) Payment facility 

98. Function of selling includes

(1) sale contract

(2) contractual function 

(3) customer services

(4) All of these 

Ans.(4) All of these 

99. Marketing effort includes

(1) level of the budgeted expenses 

(2) financing 

(3) trading

(4) selling 

Ans.(4) selling 

100. The objective of Sales Management is–

(1) To Maximize Profits 

(2) To earn reasonable profits 

(3) To satisfy the consumers of the product 

(4) Both (2) and (3) 

Ans.(4) Both (2) and (3)

Tagged with: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*