M Com 2nd Year International Marketing MCQ Question Answer

54. The consideration obtained from the customers is known as-

(a) Price 

(b) Profit

(c) Cost 

(d) None of thes 

Ans.(a) Price 

55. Using a successful brand name to introduce additional items in a give product category under the same brand name is called a(n)

(a) Line extension

(b) Brand extension 

(c) Multi-branding

(d) New brands 

Ans.(a) Line extension

56. Marketing is the joint study of

(a) Purchasers behaviour and function of consumer 

(b) Product demand and product supply 

(c) Brand formation and publicity 

(d) All of these

Ans. (d) All of these 

57. Under costing method estimate are mode for

(a) Total income 

(b) Total cost 

(c) Total expenditure

(d) Total transport cost 

Ans. (b) Total cost

58. Writer of the Theory of Social Economy”

(a) Gustave Kesal 

(b) G.D. Call 

(c) S.E. Thomas

(d) PT. Alseworth

Ans.(a) Gustave Kesal

59. Which among the following is not a type of commercial document?

(a) Order or Indent 

(b) Shipping order

(c) Bill of landing (B/L)

(d) Commercial Invoice

Ans.(c) Bill of landing (B/L) 

60. Patent is a

(a) Legal right 

(b) Plan

(c) Target (d) Money 

Ans.(a) Legal right 

M Com 2nd Year International Marketing MCQ Question Answer
M Com 2nd Year International Marketing MCQ Question Answer

61. Where Head Office is situated of the International Trade Organisation

(a) Geneva 

(6) New Delhi 

(c) China 

(d) London

Ans.(a) Geneva 

62. Because international marketing requires that a product is exported is thus more important than the other 3 Ps of the marketing mix. 

(a) True

(b) False 

(c) Doubtful

(d) None of these 

Ans. (b) False 

63. Which of the following elements emphasizes on consumers’ satisfaction? 

(a) Cost concept

(b) Purchase concept 

(c) Sales concept

(d) Latest marketing concept 

Ans. (d) Latest marketing concept 

64. The present distribution system includes

(a) Trade on NET

(b) Advertisement on NET 

(c) Trade through E-Mail

(d) All of these 

Ans. (d) All of these 

65. What is the full name of BEP? 

(a) Break Even Point

(b) Break Every Point 

(c) Break Every Point

(d) None of these 

Ans. (a) Break Even Point 

66. Purchase order is given by– 

(a) Marketing Department

(b) Finance Department 

(c) Purchase Department

(d) Sales Department 

Ans.(c) Purchase Department 

67. Industrial development Bank of India was established? 

(a) Ist Aug. 1964 (Govt. of India) 

(b) 11 Apr. 1935 (RBI)

(c) 6 Jan. 1948 (SBI)

(d) None of these 

Ans. (a) Ist Aug. 1964 (Govt. of India) 

68. For the development of infrastructure in our country Government of India develop “BOT” model. What BOT means

(a) Build, Operate, Transfer 

(b) Better, Operate Technology 

(c) Bombay, Orissa, Tripura 

(d) None of these

Ans. (a) Build, Operate, Transfer 

69. The objective of Distribution Channel is

(a) To send the goods from producer to consumer 

(b) To send the goods from producer to retailer 

(c) To send the goods from producer to stockist 

(d) To send the goods from producer to broker 

Ans. (a) To send the goods from producer to consumer

70. ……….. is the step in the selling process in which the sales person learns as much as possible about a prospective customer befor making a sales call. 

(a) Prospecting

(b) Pre-approach 

(c) Approach

(d) Handing objecting 

Ans. (b) Pre-approach 

71. The export may be

(a) Direct

(b) Indirect 

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these 

Ans.(c) Both (a) and (b) 

72. The process to sending the goods to customer is known as

(a) Distribution 

(b) Export 

(c) Import 

(d) All of these

Ans.(a) Distribution 

73. Which of the following cannot be a brand?

(a) A sign 

(b) A slogan 

(c) A design 

(d) A word

Ans. (b) A slogan 

74. The factors determining the international distribution relate to

(a) Product

(b) Competition 

(c) Market

(d) All of these 

Ans. (d) All of these 

75. In case of indirect export system the degree of risk is

(a) Lowest 

(b) Greater, 

(c) Nil

(d) Too much 

Ans.(a) Lowest 

76. Which one of the following is not the impact of globalisation?

(a) Development of Social consciousness 

(b) Technological change 

(c) Global form of business

(d) Reduction in casteism 

Ans. (d) Reduction in casteism 

77. Conflicts between different levels of the same channel of distribution are referred to as

(a) Horizontal conflicts

(b) Vertical conflicts 

(c) Parallel conflicts

(d) Layer-based conflicts 

Ans. (b) Vertical conflicts 

78. The bureau has set standards for

(a) 17819 

(b) 17820 

(c) 17821 

(d) 17822

Ans.(c) 17821 

79. Full name of TQM is

(a). Trade Question Mark

(b) Trade Quality Mark 

(c) Total Quality Management 

(d) Trade Quality Management

Ans.(c) Total Quality Management 

80. International reconstruction and Development Bank provides

(a) Short-term loans

(b) Long-term loans 

(c) Both (a) and 

(d) None of these

Ans.(b) Long term loans 

81. What is full name of FEMA?

(a) Full Exchange Money Agency

(b) Foreign Exchange Money Act  

(c) Foreign Exchange Management Act

(d) All of these

Ans.(c) Foreign Exchange Management Act

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*