M Com 2nd Year International Marketing MCQ Question Answer

82. On which medium of advertising amount is spent in the world?

(a) Television

(b) Print media

(c) Radio

(d) Direct mail

Ans. (b) Print media 

83. Motivation means

(a) Better communication technique 

(b) Sales coaching 

(c) Motivating the employees for better performance (d) Marketing research

Ans.(c) Motivating the employees for better performance 

84. Which is not the principle of T.Q.M. (Total Quality Management)?

(a) Measurement of cost efficiency 

(b) Error free work 

(c) Timely fulfil consumer demand 

(d) Business Process Recognition

Ans. (d) Business Process Recognition 

85. The element of product development targets include 

(a) Plan

(b) Ratio 

(c) Determination of needs and preferences of the customer (d) Removal of defect

Ans. (c) Determination of needs and preferences of the customer 

86. Of the following pricing strategies ………. is not ideal for new products. 

(a) Skimming products

(b) Discretionary products 

(c) Promotional pricing products 

(d) All of these

Ans. (b) Discretionary products 

87. When products manufactured by different manufacturers are practically the some as regards quality, shape, kind, price, etc., it is called

(a) Competitive Brand

(b) Personal Brand 

(c) Family Brand

(d) Regional Brand 

Ans.(a) Competitive Brand 

88. Product decision depends on

(a) Price

(b) Distribution 

(c) Marketing

(d) All of these 

Ans. (d) All of these 

89. The headquarter and laboratories of the Indian Institute of packaging are located in

(a) Mumbai

(b) Allahabad 

(c) Delhi

(d) Lucknow 

Ans.(a) Mumbai 

90. Out of the following social factors which factor affects the international marketing

(a) Culture

(b) Language 

(c) Standard of living

(d) All of these 

Ans. (d) All of these 

91. Which of the following is known as most expensive mean of promotion? 

(a) Sales promotion

(b) Personal selling 

(c) Advertisement

(d) Public relation 

Ans. (b) Personal selling

92. Which of the following does not create pressure on business unit for reducing the prices? 

(a) More plant capacity

(b) Strong branding 

(c) Low price system

(d) Decrease in market share 

Ans.(b) Strong branding 

93. What are the factors affecting product mix? 

(a) Increase in population

(b) Change in the level of income 

(c) Change in behaviour of the customer 

(d) All of these

Ans. (d) All of these 

94. The market information means

(a) Knowledge about companies 

(b) Area-wise information 

(c) Information about the related markets 

(d) All of these

Ans.(c) Information about the related markets 

95. There are many types of organisational forms. Which of the following is not a type of organisation form? (Note: There are five type of organisation in International Marketing : 1. Functional, 2. International Division structure, 3. Product Division structure, 4. Geographical Division structure and 5. Matrix Division structure.) 

(a) Functional

(b) Geographical 

(c) Matrix

(d) Subsidiary 

Ans. (d) Subsidiary

96. Which of the following is not included in demographic indices related to international marketing? 

(a) Total population .. 

(b) Education 

(c) Increase rate in population 

(d) Density of population

Ans. (b) Education 

97. The whole world appears as a market in

(a) Global marketing

(b) Export marketing 

(c) Import marketing

(d) All of these 

Ans. (a) Global marketing

98. Commodity boards take decision about how many various commodities? 

(a) 8 Commodities

(b) 9 Commodities 

(c) 7 Commodities

(d) 5 Commodities 

Ans. (b) 9 Commodities

99. Multinational corporations are organisations conducting business in

(a) At least one other country 

(b) Just the host country 

(C) Through internet only sales 

(d) At lest three countries in addition to the host country

Ans.(a) At least one other country 

100. Which of the following factors influence the process of globalisation?

(1) End of Cold War in 1990 

(2) Large flow of fund between countries 

(3) Financial superiority 

(4) Integrating with the world economy 

(a) 1,2

( b) 1, 2, 4 

(c) 2,3,4

(d) 1,2,3,4 

Ans. (b) 1,2,4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*