M Com 2nd Year International Marketing Mock Paper Question Answer

M Com 2nd Year International Marketing Mock Paper Question Answer

501. The shrinking of distances due to technological advances such as computer and tax connections by telephone, are a characteristic of what new challenge of marketing? 

(a) Rapid globalisation 

(b) The changing world economy 

(c) The call for more socially responsible marketing

(d) Revolutionary micro chip 

Ans.(a) Rapid globalization

502. Which country established own ‘Yuro Money in 1 Jan, 20112 

(a) Greece.

(b) Estonia 

(c) Portugal

(d) Spain 

Ans.(b) Estonia 

503. Marketing is a universal activity. 

(a) True

(b) False 

(c) Doubtful

(d) None of these 

Ans, (a) True 

M Com 2nd Year International Marketing Mock Paper Question Answer
M Com 2nd Year International Marketing Mock Paper Question Answer

504. When foreign trade policy 2009-14 was announced?

(a) 15th Sept. 2008

(b) 27th Aug, 2009 

(c) 28th Jan. 2007

(d) 14th Mar. 2005 

Ans. (b) 27th Aug. 2009

505. Marketing is an arts, based on 

(a) Activity

(b) Non-activity 

(c) Constructiveness

(d) Both (a) and (b) 

Ans.(c) Constructiveness 

506. Which sign of this *’? 

(a) Dollar 

(b) Yen

(c) Pound 

(d) Rupee 

Ans. (d) Rupee 

507. Which of the following is not required in nominal branding?

(a) Recognition of the brand 

(b) Producing the product 

(c) Restricting the product 

(d) All of these

Ans.(c) Restricting the product 

508. The relationship between a firm’s degree of multi-nationality and market performance is linear and positive. 

(a) True S 

(b) False 

(c) Doubtful 

(d) None of the

Ans. (b) False 

509. An apex body called federation of Indian Export was set up in with its registered office in ..

(a) 1965, Delhi

(b) 1985, Mumbai 

(c) 1985, Bombay

(d) 1980, Delhi 

Ans.(a) 1965, Delhi 

510. The main source of supply of foreign Exchange is

(a) Export of goods and services 

(b) Expenses of foreign embassy 

(c) SDR withdrawal

(d) All of these 

Ans. (d) All of these 

511. According to the price quality strategy matrix, when a company prices its product in relation to its quality it is considered to be which type of strategy? 

(a) Good-value strategy

(b) Premium strategy 

(c) Overcharging strategy

(d) Snob strategy 

Ans.(c) Overcharging strategy 

512. The study of human population in terms of size density, local gender occupation and other statistics is called

(a) Geothermic

(b) Demography  

(c) Monothermic

(d) Ethnography

Ans. (b) Demography

513. A……….. is any activity or benefit offered for sale that is essentially intangible and does not result in the ownership of anything. 

(a) Demand 

(b) Basic staple

(c) Product 

(d) Service 

Ans. (d) Service

514.Free and correct competition promote on word level-

(a) World Bank 

(b) IME

(c) WTO

(d) Commercial banks 

Ans. WTO

515. Pricing to cover variable costs and some fixed costs, as in the case some automobile distributorship that sell his own car below total costs is typical of which of the following pricing objectives

(a) Current Profit Maximization 

(b) Product Quality Leadership 

(c) Market Share Leadership 

(d) Survival

Ans. (d) Survival 

516. The internal factors of marketing environment include

(a) Rules and regulations of the Organisation 

(b) Production 

(c) Working method

(d) All of these 

Ans. (d) All of these 

517. What are the following the main kinds of letters of credit? 

(a) 8

(b) 9 

(c) 10

(d 11 

Ans.(c) 10 

518. The demand of the initial stage of the product remains

(a) Limited

(b) Too much 

(c) Stable

(d) None of these 

Ans.(a) Limited 

519. Which of the following advantages of branding is not available to seller?

(a) Helpful in creating the collective image 

(b) Helpful in market segmentation 

(C) Attracting the customers 

(d) All the above

Ans. (d) All the above 

520. Multi National Companies (MNC) are often associated with exploitation

(a) True

(b) False 

(d) None of these 

(c) Doubtful

Ans.(a) True 

521. Part of the purchase price which the seller return to purchaser is called

(a) Selling price

(b) Rebate

(c) Discount 

(d) Donation 

Ans. (b) Rebate 

522. In UNCTAD/IX which was launched to promote world trade among developing countries? 

(a) GSP 

(b) G-77 

(c) GSTP 

(d) EEC 

-Ans.(b) G-77`56

523./The full form of FTC is

(a) Federal Trade Commission 

(b) Foreign Trade Commission 

(c) Future Trade Commission 

(d) Fixed Trade Commission

Ans. (a) Federal Trade Commission 

524. The Bureau of Indian Standards is situated? 

(a) Mumbai

(b) New Delhi 

(c) Calcutta

(d) Lucknow 

Ans. (b) New Delhi 

525. Full form of FDI is

(a) Fixed Deposit Index

(b) Fixed Domestic Index 

(c) Foreign Direct Investment

(d) None of these 

Ans. (c) Foreign Direct Investment 

526. Who propounded the theory of 4p’s of marketing? 

(a) Stanton

(b) Philip Kotler 

(c) McCarthy

(d) All of these 

Ans. (b) Philip Kotler 

527. Who is the writer of “Interregional and International Trade”? 

(a) Alfred Marshall

(b) J.V. Harberler 

(c) B. Ohlin

(d) C. Kinder Burger 

Ans. (c) B. Ohlin 

528. SLEPT Stand for

(a) System, Leadership, Empowerment, People and Tactic 

(b) Strategy Leadership, Environment, Planning and Tactics (c) Social, Legislation, Economic, Political and Technological (d) Social, Legal, Economic, Political and Technology

Ans. (d) Social, Legal, Economic, Political and Technology

529. Production cycle explains-

(a) Marginal trends

(b) Total production 

(c) Consumption trend

(d) Total income 

Ans.(c) Consumption trend 

530. Out of the following understandings which is emphasized 

determination of international marketing decision making

(a) Poly centricity

(b) Ethno centricity 

(c) Geo-centricity

(d) None of these 

Ans. (b) Ethno centricity 

531. Which of the following is the reason for failure of the new product?

(a) Selling the under developed product 

(b) Positioning under the developed product 

(c) Incorrect estimation of the market size 

(d) All the above

Ans. (d) All the above 

532. The cost, which remain constant irrespective of volume of product- 

(a) Fixed Cost

(b) Marginal Cost 

(c) Variable Cost

(d) BẾP Cost 

Ans. (a) Fixed Cost

533. The factors determining the future demand of the products and services is known as-

(a) Production quantity

(b) Understanding of the producer 

(c) Competition technique

(d) None of these 

Ans.(c) Competition technique 

534. Fair competition helps in

(a) Better Sales

(b) Better Brand Image 

(c) Better Consumer Services 

(d) All of these

Ans.(c) Better Consumer Services 

535. Which out of the following is applied in testing the commercial products? 

(a) Alpha

(b) beta 

(c) Gama

(d) Delta 

Ans. (b) Beta 

536. Which of the following is not the characteristic of ‘international brand’? 

(a) Short Name

(b) Attractiveness 

(c) Memorable

(d) Registration 

Ans. (b) Attractiveness 

537. Latest concept of marketing includes

(a) Exchange of services

(b) After sales services 

(c) Consumers’ satisfaction

(d) All of these 

Ans. (d) All of these $

538. Which one is not a Member of ‘India Help Club’? 

(a) U.S.A.

(b) U.K. 

(c) China

(d) Japan 

Ans.(c) China 

539. Included in the list of necessary advertising elements is

(a) Attraction

(b) Suggestion value 

(c) Education factor.

(d) All of these 

Ans.(d) All of these 

540. The form manufacturing the goods at large scale will at adopt

(a) Price determination at cost 

(b) Price leadership 

(c) Price differentiation

(d) None of these 

Ans. (b) Price leadership 

541……….. is a name, term, sign, symbol or design, or a combination of these that identifies the maker or seller of a product or service.

(a) Product feature 

(b) Sponsorship 

(c) Brand

(d) Logo 

Ans.(c) Brand 

542. Which of the following is not the stage of product adoption?

(a) Multi-country alteration

(b) Multi-city alteration  

(c) Multi-consumer alteration 

(d) None of these

Ans.(c) Multi-consumer alteration 

Tagged with: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*