M Com 2nd Year International Marketing Mock Paper Question Answer

543. Who is the writer of “The International Economy”? 

(a) P.T. Elserth

(b) Semeulson 

(c) Crowther

(d) McCarthy 

Ans.(a) P.T. Elserth

544. When an international seller sells a plant, equipment or technology to another country and agrees to take payment in resufting products called

(a) Barter

(b) Buy back

(C) Counter purchase 

(d) Like-value exchange 

Ans. (b) Buy back 

545. Which one of the following is not the part of Cultural Environments 

(a) Customs

(b) Fashion and Fad 

(c) Knowledge and Belief

(d) Social Status 

Ans. (d) Social Status 

546. Market research is needed for

(a) Deciding the market area 

(b) Deciding the right product to be sold 

(c) Making proper marketing decisions 

(d) Deciding right time to sell

Ans.(c) Making proper marketing decisions 

547. Pricing policy may be 

(a) Skimming

(b) Market Penetrations pricing syste 

(c) Product group pricing

(d) All of these 

Ans. (d) All of these 

548. What is full name of FOB? 

(a) Free on Board

(b) Freight on Board 

(c) Free on Buy

(d) None of these 

Ans.(a) Free on Board 

549. Cost that does not vary with production or sales level is called-

(a) Fixed Cost

(b) Variable Cost 

(c) Standard Cost

(d) Independent Cost 

Ans.(a) Fixed Cost

550. The business association accept the following except– 

(a) Work improvement

(b) Quality improvement 

(C) Element improvement

(d) Market expansion 

Ans.(a) Work improvement 

551. Which of the following is not recognised as a factor deciding the marke line? 

(a) Demographic charge

(b) Mental capacity 

(c) Behaviour

(d) None of these 

Ans. (c) Behaviour 

552. Export credit guarantee corporation was established in? 

(a) 1950

(b) 1957 

(c) 1956

(d) 1954 

Ans. (b) 1957 

553. “Push” style of selling is effective because

(a) “Push” is the only style of selling 

(b) It motivates the sales person 

(c) It “pushes” the customers to buy the products 

(d) It helps in quicker conversion 

Ans.(c) It “pushes” the customers to buy the products

554. Penetrations pricing system should the adopted when

(a) Profits are desired at present 

(b) Less profits are expected at present level 

(c) More profits are desired to be earned in future 

(d) None of the above

Ans.(C) More profits are desired to be earned in future

655. Skimming price of product is-

(a) High starting price

(b) Moderate price 

(c) Average price

(d) Low starting pri

Ans.(a) High starting price 

556. Which of the following factors affect the international business proces of the business combination? 

(a) Controllable factors

(b) Non-controllable factors 

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these 

Ans.(a) Controllable factors 

557. What are these factors affecting choice of distribution channels?

(a) Manufacturing consideration . 

(b) Product consideration 

(c) Market consideration

(d) All of these 

Ans. (d) All of these 

M Com 2nd Year International Marketing Mock Paper Question Answer
M Com 2nd Year International Marketing Mock Paper Question Answer

558. Which are the following are examples of traditional marketing control methods? 

1. Strategic control 2. Efficiency control 

3. Financial control 4. Communication control. 

(a): 1, 2 and 3

(b) 1, 3 and 4 

(c) 2, 3 and 4

(d) All of these 

Ans.(a) 1, 2 and 3 

559. The function of international marketing medium are

(a) Selection

(b) Collection

(c) Distribution 

(d) All of these 

Ans. (d) All of these 

560. Because of international marketing, inflation-

(a) Increases

(b) Decreases 

(d) Disappears 

(c) Moderates 

Ans.(c) Moderates

561. Which commodity imported in India in greater quantity? is

(a) Gold

(b) Coal 

(c) Copper 

(d) Silver 

Ans.(a) Gold 

562. The central point of the sales concept is

(a) Concentration sales 

(b) Customer satisfaction 

(c) Marketing mix 

(d) Strengthening on the quality of the products

Ans.(a). Concentration sales 

563. The stage is the product life-cycle that focuses on expanding and creating product –awareness and trial is the

(a) Decline stage

(b) Introduction stage

(c) Growth stage 

(d) Maturity stage 

Ans. (b) Introduction stage

564. Govt. of India establishment its first Export Processing zone at ……….in 1965?

(a) Bombay

(b) Kandia (c) Goa

(d) Andaman 

Ans. (b) Kandla 

565. Which statement is correct with reference to price determination?

(a) Demand analysis having high presence on price determination 

(b) Cost analysis having low pressure on price determination

(c) Competition analysis 

(d) All of the above

Ans. (d) All of the above 

566. Goods destined for use by ultimate consumer in such form that can be used without commercial processing is called- 

(a) Consumer Goods

(b) Convenient Goods 

(c) Industrial Goods

(d) Shopping Goods 

Ans.(a) Consumer Goods 

567. Which is not the barrier of “advertising standardization”?

(a) Consumer literacy level 

(b) Legal restrictions 

(c) Attitude towards product 

(d) Size of product

Ans. (d) Size of product 

568. Market segmentation means-

(a) Distribution the market is different categories 

(b) Distribution based on age 

(c) Distribution based on acceptance 

(d) Geographical distribution

Ans.(a) Distribution the market is different categories

569. Who issued the SDR? 

(a) IMF

(b) World Bank 

(c) IFCI

(d) RBI 

Ans.(a) IMF 

570. Good marketing requires

(a) Good plans

(b) Good team work 

(c) Effective communication 

(d) All of these

Ans.(d) All of these

 571. Which of the following is/are commercial document? 

(a) Order or Indent

(b) Shipping order 

(c) Commercial Invoice

(d) All of these 

Ans. (d) All of these 

572. Which of the following is not the alternative for brand selection?

(a) Brand vs. No Brand option 

(b) Manufacturing brand vs. own brand option 

(c) Global branding vs. domestic branding option (d) Top branding

Ans.(a) Brand vs. No Brand option 

573. When a company enters a new product category for which its brand names are not appropriate, it will likely follow which following brand strategies?

(a) Product extensions 

(b) Line extensions

(c) Brand extensions

(d) New brands 

Ans. (d) New brands

574. The typical method of retail operation used by super markets catalog show-rooms is called 

(a) Self service retailing 

(b) Limited service retailing

(c) Full-service retailing 

(d) Service-merchandiser 

Ans.(a) Self service retailing

575. Which of the following factors affects the export prices?

(a) Nature of the product 

(b) Price objective

(c) Form of the currency

(d) All of these 

Ans.(d) All of these

576. What is full name of BOP?

(a) Business Process Outsourcing 

(b) Business Process Orientation 

(c) Budgeting Process Outsourcing 

(d) All of these

Ans.(a) Business Process Outsourcing 

577. When producer, wholesalers and retailers act as a unified system, they comprise- 

(a) Conventional marketing system 

(b) Power-based marketing system 

(c) Horizontal marketing system 

(d) Vertical marketing system

Ans. (d) Vertical marketing system 

578. Effective marketing helps in

(a) Sales promotion 

(b) Increase in purchase 

(c) Increasing the demand and supply 

(d) All of these

Ans. (d) All of these 

579. Which one of the foreign entry method has maximum risk but maximum potential reward? 

(a) Indirect Exporting

(b) Licensing 

(c) FDI

(d) Direct Exporting 

Ans.(c) FDI 

580. Marketers are sometimes accused of deceptive practices that lead consumer to believe they will get more value than the actually do……….. includes practices such as falsely advertising “factory” or “whole sale” prices or a large price reduction from a phony high retail price.

(a) Deceptive promotion

(b) Deceptive packaging

(c) Deceptive pricing 

(d) Deceptive cost structure 

Ans.(c) Deceptive pricing 

581. Who is the writer of “The Principle of Political Economy”?

(a) Jacob Vinner

(b) David Ricardo 

(c) Adam Smith

(d) Beste bal

Ans. (b) David Ricardo 

582. The Government of India has established ‘Brand Acquisition Fund’ to help Indian Companies to acquire brands available for sale, in-

(a) In 1995

(b) In 1996  

(c) In 1997 

(d) In 1998

Ans. (b) In 1996

583. When the consumer is directly related to the brand of the specific product, he represents

(a) Weakness of the brand

(b) Missing the brand 

(c) Brand testing

(d) None of these 

Ans. (b) Missing the brand 

584. Foreign Exchange Management (export of goods and services) Act. (FEMA) is related to which year? 

(a) 2011

(b) 2000 

(c) 2004

(d) 2008

Ans. (b) 2000 

585. To which of the following relates the form of the multinational corporation? 

(a). International marketing 

(b) Domestic marketing 

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these 

Ans. (a) International marketing 

586. The objective of successful marketing includes 

(a) Increasing the sales

(b) Increasing the profit 

(c) Increasing the services 

(d) All of these

Ans. (d) All of these 

587. According to United Nation (U.N) how many multinational corporation are recognised as world wide?

(a). 8100

(b) 8500 

(c) 7000

(d) 8200 

Ans. (a) 8100 

588. “Skimming the Cream” Strategy is also known as, 

(a) High Price Strategy

(b) Odd Price Strategy 

(c) Customary Price Strategy 

(d) Low Price Strategy

Ans. (a) High Price Strategy 

(589). Where was first Ministerial meeting of World Trade Organisation held? 

(a) Geneva

(b) Doha 

(C) Singapore

(d) Mexico 

Ans. (c) Singapore 

590. Non-callable factors of marketing environment include 

(a) Social factors

(b) Market factors 

(c) Economic factors

(d) All of these 

Ans. (d) All of these 

591. Which of the following factors is necessarily taken into consideration while deciding the factors affecting the marketing in society and sus distribution of the market? 

(a) Environmental factors

(b) Social factors 

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these 

Ans. (b) Social factors 

592. At present the base for trade is

(a) Sales promoters

(b) Prices 

(c) Profit

(d) Markeun 

Ans.(d) Marketing

593. Which of the following is include in the list of international advertising media? 

(a) Newspaper advertising 

(b) Postal advertising

(c) T.V. advertising

(d) All of these

Ans.(d) All of these

594. In India trade mark registration is done under which act?

(a) Trademark and Merchardise Act 1952 

(b) Trademark and Merchandise Act 1971 

(c) Trademark and Merchandise Act 1958 

(d) Trademark and Merchandise Act 1970

Ans.(C) Trademark and Merchandise Act 1958 

695. is not the objective of GSP (Generalised System of Preference)?

(a) To Increase export of developing countries 

(b) To accelerate Growth rate of developing countries

(c). To provide guarantee of developing countries – 

(d) To promote industrialisation of developing countries

Ans.(c) To provide guarantee of developing countries 

596. Which one of the following is not basic needs according to ‘Maslow? 

(a) Physiological Need

(b) Self-actualisation 

(c) Image

(d) Safety 

Ans. (b) Self-actualisation 

597. Agreement on Clearing Account Charter is

(a) Between the Commercial Bank of both countries 

(b) Between the Industrialist of both countries 

(c) Between the Central Banks of both countries 

(d) Between the firms of both countries

Ans. (c) Between the Central Banks of both countries 

598. What factors should be taken into consideration when deciding adaptation strategy? 

(a) Financial positive of the firm 

(b) Objective of the firm 

(c) Market analysis of product 

(d) All of the above

Ans. (d) All of the above 

599. Nature of international trade include- 

(a) Wide area

(b) Risk 

(c) Competition

(d) All of these

Ans. (d) All of these 

600. Which problem appears while preparing global market plans? 

(a) Political risk

(b) Market risk 

(c) Capital risk

(d) All of these 

Ans. (d) All of these 

Tagged with: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*