M Com 2nd Year International Marketing Mock Test Paper Question Answer

458: Which of the following is not the element of international trade?

(a) Finance and credit

(b) Price and profit

(c). Opposition of Govt. 

(d) Image of the company policies

Ans.(c) Opposition of Govt. policies 

M Com 2nd Year International Marketing Mock Test  Paper Question Answer
M Com 2nd Year International Marketing Mock Test Paper Question Answer

459. ………. is the process of evaluating each market segmentations attractiveness and selecting one or more segments to enter

(a) Mass marketing

(b) Marketing segmentation 

(c) Market targeting

(d) Marketing positioning 

Ans.(c) Market targeting

(460.) Who is the writer of International Economy Problems’? 

(a) Jacobsen

(b) Roseland Molding 

(c) Leonard Gold

(d) Robert Rosa 

Ans.(c) Leonard Gold 

461. In case of international marketing the link between purchase and sella. Is

(a) Producer (b) Exporter 

(c) Export broker

(d) None of these

Ans. (C) Export broker 

462, Document are required for claiming assistance under various exassistance subsidy schemes from the Govt.? 

(a) Regulatory document

(b) Commercial documents 

(c) Transport documents

(d) Export assistance documents 

Ans. (d) Export assistance documents 

463. Ricardo principles are not in used–

(a) Sole factor of production is Labour 

(b) All the units used in production process are identical (c) Labour is dynamic in externally and internally in country 

(d) The price of Labour differentiate because of the quantity of labour used in different product 

Ans.(c) Labour is dynamic in externally and internally in country 

464. Marketing is the information of 

(a) Liabilities

(b) Environment (c) Direction

(d) Sales of product 

Ans. (d) Sales of product 

465, World Trade Organisation was established in

(a) 1984 

(b) 1986 

(c) 2001 

(d) 1955

Ans. (d) 1955 

466. When an importing country sets limits on the amount of goods it will accept in certain product categories it is called a(n)

(a) Quota . 

(b) Barrier 

(c) Tariff 

(d) Embargo

Ans. (a) Quota 

467. Service marketing involves

(a) Transaction marketing

(b) Internal marketing 

(c) Relationship marketing 

(d) Outdoor marketing,

Ans. (c) Relationship marketing 

468. The stages of packaging include

(a) Primary packaging

(b) Middle packaging 

(c) Third stage packaging

(d) All of these 

Ans. (d) All of these 

469. The elements of product planning and development include

(a) Research

(b) Product simplification 

(c) Product innovation

(d) All of these 

Ans. (d) All of these 

470. Parties who are benefitted by promotion are

(a) Manufactures

(b) Middlemen 

(c) Consumer

(d) All of these 

Ans. (d) All of these

471. Letter of credit by which importer regularly imports goods from an exporter- 

(a) Receiving letter of credit

(b) Transferable letter of credit 

(c) With recourse letter of credit

(d) Without recourse letter of credit 

Ans.(a) Receiving letter of credit

472. The framework to be applied in ornaments exports is-

(a) Traditional centralization

(b) Geographical 

(c) Political

(d) Multi-centred 

Ans. (d) Multi-centred

473.  Today consumer’s need are-1. Creativity 2. Skill 3. No Creativity 2. Critical Thinking. Select the correct answer from the following 

(a) 1, 2, 4

(b) 2, 3, 4 

(c) 3, 4, 1

(d) 1,2,3 

Ans.(a) 1, 2,4 

474. Fixed cost is-

(a) Electricity expenditure 

(b) Wages 

(c) Material

(d) None of these 

Ans. (d) None of these 

475. In which year “Export Development Reserve” of the Export-Import Bank established? 

(a) In 1964 

(b) In 1982 

(C) In 1986 

(d) In 1994

Ans.(C) In 1986 

476. The factor determining the international price of the product is-

(a) Demand of the produce 

(b) Quality competition 

(c) Cost of the product

(d). All of these 

Ans. (d) All of these 

477. …….. is the concept under which a company carefully integrates and coordinates its many communications channels to deliver a clear, consistent and compelling message about the organisation and its product. 

(a) The promotion mix

(b) Integrated international affairs 

(c) Integrated marketing communications 

(d) Integrated demand characteristics

Ans.(c) Integrated marketing communications 

478. 4P’s Stand for 

(a) Product life cycle

(b) Marketing Mix

(c) Price discrimination

(d) Personal Selling 

Ans. (b) Marketing Mix 

479. There are four categories of export house. Which one require to export maximum amount? 

(a) Superstar Trading House

(b) Star Trading House 

(c) Export House

(d) Trading House 

Ans.(a) Superstar Trading House

480. Air transport companies prefer cargo packed in standard unit called?

(a) Sling loads

(b) Pallets Loads 

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these 

Ans.(c) Both (a) and (b)

481. All of the following would be ways to segment within the catec psychographic segmentation. EXCEPT

(a) Social class

(b) Occupation 

(c) Life style

(d) Personality 

Ans.(b) Occupation 

482. Under which system of export the exporter has not to expend anvitha 

(a) Direct Export

(b) Indirect Export

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these 

Ans. (b) Indirect Export 

483. Capitalist, Communistic and Democratic are the types of

(b) Social System 

(a) Economic System 

(c) Political System

(d) Ecology 

Ans.(c) Political System 

484. With reference to marketing HRD includes-

(a) Personnel

(b) Assurance 

(c) Reliability

(d) Activity 

Ans. (a) Personnel 

485. India exports to which country most?

(a) United State America (USA) 

(c) France

(b) China 

(d) Brazil 

Ans. (a) United State America (USA) 

486. “Most Favoured Nation Treatment is the fundamental principle of 

(a) GATT

(b) WTO 

(c) IMF

(d) UNACTED 

Ans.(a) GATT 

487. In which of the following circumstances business unit increase price? 

(a) More demand for products 

(b) More plant capacity 

(c) Depression in economy 

(d) None of these

Ans.(a) More demand for products 

488. Which of the following elements can define the product more clear

(a) Qualities of the product satisfying the needs of cons ners 

(b) The similar product groups 

(c) Specific products

(d) None of these 

Ans.(a) Qualities of the product satisfying the needs of consumers 

489. The elements of purchasing behaviour include

(a) Middlemen selection

(b) Branch selection  

(c) Product selection

(d) All of these

Ans. (c) Product selection

490………… describes changes in an individual’s behaviour arisi experience. 

(a) Modelling

(b) Motivation 

(c) Perception

(d) Learning  

Ans. (d) Learning

491. In which year Avinger Report Introduced

(a) 1966 

(b) 1964 

(c) 1968

(d) 1962

Ans.(a) 1966

492. The first stage of the domestic marketing by an institution is known as 

(a) Export marketing 

(c) Domestic marketing

(b) Import market 

(d) All of these

Ans.(c) Domestic marketing 

493. Profit by customer satisfaction is a tool of a

(a) Old concept of marketing

(b) New concept of marketing  

(c) Production

(d) Price

Ans.(b) New concept of marketing 

494. Which of the following is the best means of promotion applied by the brand manager? 

(a) Personal selling

(b) Advertising 

(c) Direct marketing 

(d) Sales promotion

Ans. (b) Advertising 

495. Sales forecasting includes 

(a) Fair sales price

(b) Sales planning 

(c) Needs and demands of consumers 

(d) All of these

Ans.(c) Needs and demands of consumers 

496. The factors affecting entrance formation include

(a) Objectives of the company 

(b) Size of the company 

(c) Nature of the product

(d) All of these 

Ans. (d) All of these 

497. In ‘E.P.R.G’ framework | Ethnocentric” means

(a) Home country is superior 

(b) Each country is Unique 

(c) World is viewed as one Unit 

(d) Overseas country is superior

Ans.(a) Home country is superior

 498. Which is not the objective of labelling?

(a) To display date of manufacture 

(b) To inform users about taking case of the product 

(c) To protect the product (d) To inform users about method of using the product

Ans.(c) To protect the product 

499. The element of market planning in international market is

(a) Size of the product

(b) Colour of the product 

(c) Quality of the product

(d) All of these

Ans. (d) All of these 

500. Paper Gold is

(a) Dollar

 (b) Gold

(c) SDR

(d) Yuro 

Ans.(c) SDR 

Tagged with: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*