M Com 2nd Year International Marketing Model Paper Question Answer

320. To which of the following factors relate the human social elements affecting the international marketing process? 

(a) Economic factors

(b) Demographic factors 

(c) Political factors

(d) Social factors 

Ans.(d) Social factors 

321. Which of the following is liquid asset?

(a) Cash 

(b) Goodwill 

(c) Furniture Patent

Ans.(a) Cash 

322. Include in current account

(a) Import

(b) Export 

(c) Balance in Trade

(d) All of these 

Ans. (d) All of these 

323. The most important function of distribution channel is to 

(a) Invest

(b) Expend 

(c) Earn profits

(d) Serve the customer. 

Ans.(d) Serve the customer 

324. Import quotas depress price competition and ignite inflation.

(a) True 

(b) False 

(c) Doubtful 

(d) None of these 

Ans.(a) True

335. When the situational factor is taken into consideration for segmentation, the market should emphasize on?

(b) Regular consumer 

(a) Expected consumer

(d) None of these 

(c) First consumer

Ans. (a) Expected consumer 

336. The export trade starts form

(a) Indent

(b) Bill 

(c) Export licence

(d) None of these 

Ans.(a) Indent 

337. To which relates the term quota? 

(a) National marketing

(b) International marketing 

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these 

Ans. (b) International marketing 

338. Which tax is not charged on materials and services purchasers. produce goods for export in India? 

(a) Central sales tax

(b) Service tax 

(c) Valued added tax

(d) None of these 

Ans. (d) None of these

3. 339. Sellers that handle their own exports are engaged in

(a) Direct exporting

(b) Indirect exporting 

(c) Licensing

(d) Contract manufacturing 

Ans.(a) Direct exporting 

340. Included in the list of the barriers in international marketing are

(a) Import duty 

(b) Need for import licence 

(c) Technology transfer 

(d) All of the above

Ans. (d) All of the above 

341. International trade minimizes the problem of inflation. 

(a) True

(b) False 

(c) Doubtful

(d) None of these 

Ans.(a) True 

342. What is the acid test of any brand? 

(a) Brand acceptability

(b) Brand awareness 

(c) Brand Preference

(d) Brand Loyalty 

Ans.(a) Brand acceptability 

343. The object of organisation the fairs and exhibition is

(a) To estimate the size of global market 

(b) To develop the long-term market 

(c) Technical exchange 

(d) All of the above 

Ans. (d) All of the above 

344. Who is the writer of “The Theory of International Trade”?

(a) Haberler

(b) Haxur

(c) Ohlin 

(d) Kindal Beger

Ans.(a) Haberler

345. which is not the “direct advantage of International Trade on economic development? 

(a) Helpful in capital formation 

(b)  Exporting area economic development

(c) Increase in Effective Demand 

(d) Expansion of Market 

Ans.(a) Helpful in capital formation 

M Com 2nd Year International Marketing Model Paper Question Answer
M Com 2nd Year International Marketing Model Paper Question Answer

346. The set of firms and individuals that take title, or assist in transiering title to the particular goods or service as it moves from the producer the consumer.” Who said? 

(a) William Stanton

(b) Philip Kotler 

(c) J.B. Clark

(d) Adam Smith 

Ans. (b) Philip Kotler 

347. At present stage the greatest import items are 

(a) Petroleum products

(b) Capital goods 

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these 

Ans.(c) Both (a) and (b) 

348. In which year Foreign Exchange Regulation Act (FEMA) applied? 

(a) 1996 

(b) 1997

(c) 1998 

(d) 1999 

Ans. (d) 1999 

349. The international seller has to do 

(a) Selling

(b) Target sales 

(c) Technical Sales

(d) All of these 

Ans. (d) All of these 

350. When an importing country sets limits on the amount of goods it will accept in certain product categories. It is called- 

(a) Quota

(b) Barrier 

(c) Tariff

(d) Embargo 

Ans.(a) Quota 

351. Marketing process includes

(a) Product planning

(b) Product development 

(c) Price determination

(d) All of these 

Ans. (d) All of these 

352. Members of the Asian Clearing Union

(C) America 

(b) Iran

(d) France (a) Japan

Ans. (b) Iran 

353. In absence of consumer satisfaction, it will be difficult to earn reasonable profit. The above statement refers to-

(b) Consumer satisfaction 

(a) Consumer committee

(d) Consumers sovereignty 

(c) Consumer market

Ans. (b) Consumer satisfaction 

454. Were housing cost can be divided into three categories?

(a) Charge for warehousing space 

(b) Handling and other incidental charges 

(c) Cost of holding the inventory 

(d) All of the above 

Ans. (d) All of the above

355………. is the starting point for the entire marketing programme nation. 

(a) Product Planning

(b) Strategic Planning 

(c) Budget

(d) Government Policy 

Ans.(a) Product Planning 

356. Trade companies perform.

(a) Only imports

(b) Only exports 

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these 

Ans.(c) Both (a) and (b) 

357. On the basis of which factor the manufacturing organisation and service organisation can be best differentiated? 

(a) Product nature

(b) Consumers affection 

(c) Quality factor

(d) All of these 

Ans. (d) All of these 

358. Which out of the following are normally most intelligent customer

(a) Early adapters

(b) Early majority 

(c) Innovators

(d) Late majority 

Ans. (b) Early majority 

359. Which of the following is not the position of international product cycle? 

(a) Foreign modernization changes 

(b) Global limits 

(c) Solution position

(d) Sales 

Ans. (d) Sales 

360. Which of the following is related to maximum Sales and Profit? 

(a) Production concept

(b) Sales concept 

(c) Product concept

(d) Marketing concept 

Ans. (b) Sales concept 

361. Conflicts between different level of the same channel of distribute are referred to as

(a) Horizontal conflicts

(b) Vertical conflicts 

(c) Layer-based conflicts

(d) Parallel conflicts

Ans.(b) Vertical conflicts 

362. What are the types of export brokers? 

(a) Commission houses

(b) Export management companies 

(c) Export drop shippers 

(d) All of these

Ans. (d) All of these

363. Under dual exchange system how much exchange earning was requir to be deposited with the R.B.I.? 

(a) 60%

(b) 40% 

(c) 50%

(d) 51% 

Ans.(b) 40% 

364. Satisfaction of the customers through exchange of products a services is known as-

(a) Marketing

(b) Sales 

(c) Sales promotion

(d) Marketing mix 

Ans.(a) Marketing

365. Who is the writer of “The Wealth of Nations”?

(a) Adam Smith 

(b) Prof. Ricardo 

(c) Marshall 

(d) Bestial

Ans.(a) Adam Smith 

366. Which of the following instruments can be used as means of payment in international trade? 

(a) Standardized letter of credit 

(b) Bank to bank letter of credit 

(c) Subsidiary letter of credit

(d) All of these 

Ans. (d) All of these 

367. Methods of brand testing include

(a) Remembering method

(b) Preference testing 

(c) Superiority testing

(d) All of these 

Ans. (d) All of these 

368. The price is the key for success in the market’. The above statement is-

(a) True 

(b) False 

(c) Doubtful 

(d) None of these

Ans.(a) True 

369. Write the main method of promotion in international marketing?

 (a) 7

(b) 4 

(c) 6

(d) 8

Ans.(a) 7 

370. The maximum price of the product is determined by-

(a) Competition 

(b) Demand     3

(C) Supply 

(d) None of these

Ans.(a) Competition 

Tagged with: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*