M Com 2nd Year International Marketing Model Paper Question Answer

371. Marketing requires a determination of 

(a) Future customers

(b) Present and future customers 

(c) Sales men

(d) Future services 

Ans. (b) Present and future customers 

372. The factors effecting product standardization include-

(a) Consumer needs

(b) Level of market development

(c) Legal importance

(d) All of these 

Ans. (d) All of these 

373. The company related factors come under which type of environment?-

(a) Internal Environment

(b) External Environment 

(c) (a) and (b) both are true

(d) (a) and (b) both are false

Ans.(a) Internal Environment 

374. Globalisation refers to

(a) Worldwide Lower income 

(b) Less foreign trade and Investment 

(c) Global Warning and its effects 

(d) Several things to several people world wide

Ans. (d) Several things to several people world wide

375. Which of the following is not different agency? 

(a) Public media

(b) Constructive 

(c) Research and development

(d) Personal 

Ans. (d) Personal 

376. Which of the following is not direct channel of international marketing? 

(a) Commission houses

(b) Commission Agents 

(c) Import houses

(d) Over seas based buying agents 

Ans.(c) Import houses

377 Full form of the GDR’s is 

(a) Gross Deposits Rate

(b) Gross Domestic Rates 

(c) Global Depository Receipts 

(d) None of these

Ans.(c) Global Depository Receipts 

378. Market penetration means

(a) Breaking the market 

(b) Entering the new product in the mark 

(c) Amalgamation of mark 

(d) Absorption of market

Ans. (b) Entering the new product in the market 

379. Which of the following factors a businessman should take into consideration while determining the price in foreign market? 

(a) Suppliers

(b) Market demand 

(C) Government Policies

(d) All of these 

Ans. (d) All of these 

380. Which currency is not includes in SDR?

(a) Dollar 

(b) Frank : 

(c) Mark 

(d) Rupee

Ans.(a) Dollar 

381. The need or want of particular product becomes a demand when

(a) The product/service is available 

(b) It is backed by buying power 

(c) A product represents that particular need 

(d) All of the above

Ans. (b) It is backed by buying power 

382. Products are prepared in the market according to the needs of – 

(a) Consumers

(b) Sellers 

(c) Middlemen

(d) According to Producers 

Ans.(a) Consumers 

383. E.P.R.G. framework has been given by

(a) Miller V.A. 

(b) Keegan W.). 

(c) Diamond R.S. 

(d) Davie R.C.

Ans. (b) Keegan W.). 

384. The document which are required for complying with the rule of regulations governing export transaction? 

(a) Commercial document

(b) Regulatory document 

(C) Transport document

(d) None of these 

Ans. (b) Regulatory document 

385. The process that turns marketing strategies and plans into marketing actions in order to accomplish strategic marketing objectives is called- 

(a) Marketing strategy

(b) Marketing control 

(c) Marketing analysis

(d) Market analysis

Ans. (d) Market analysis 

386. Consumer satisfaction requires-

(a) Quality

(b) Reasonable cost 

(c) Reasonable price

(d) All of these 

Ans. (d) All of these 

387. International distribution channel works for

(a) Communication of the marketing information 

(b) Reducing the number of transactions 

(c) Reducing the distribution expenses 

(d) All the above 

Ans. (d) All the above

388. Assertion A: “Green Card” gives certain privileges to the card holder.Reason R: “Green Card” provide Automatic custom clearance. 

(a) Both A and Rare true and R is the correct explanation of A 

(b) Both A and Rare true, But Ris not the correct explanation 

(c) A is true but R is false 

(D) A is false but R is true

Ans. (a) Both A and Rare true and R is the correct explanation of A 

389. Cost which has to be incurred on the production of one additional unit? 

(a) BEP Cost . 

(b) Variable cost 

(c) Marginal cost 

(d) Fixed cost

Ans.(c) Marginal cost 

390. Advantages of international marketing include

(a) Not much capital required . 

(b) Saving in transport cost 

(c) No additional capital employment needed 

(d) All the above

Ans. (d) All the above 

391. The writer of “International Economy” is

(a) Haxur 

(b) Kindal Beger 

(c) Marshall 

(d) Ohlin

Ans. (b) Kindal Beger 

392. What is the percent of Service business in GDP of developed countries? 

(a) 75% 

(b) 73%

(c) 71% 

(d) 72% 

Ans. (d) 72%

393. The central point of the production concept is

(a) Customers satisfaction 

(b) Sales of the products 

(C) Earning highest profit through producing and selling the products in large scale 

(d) Emphasizing on the quality of the goods 

Ans.(c) Earning highest profit through producing and selling the products in large scale 

394. Out of the following factor which factor is taken into consideration while deciding the route objective?

(a) Product characteristic

(b) Competition  

(c) Marketing environment

(d) All of these 

Ans. (d) All of these 

395. Which one of the following is not the Industrial Association of India? 

(a) FICCI

(b) ASSOCHAM 

(c) CIL

(d) ADB

Ans. (d) ADB 

396. When process of Globalization took place in India?

(a) In 1992 

(b) In 199! 

(c) In 1990 

(d) In 1993

Ans. (b) In 1991 

397. Which of the following is not recognized as an important element of the international marketing environment? 

(a) Economic environment

(b) Social and cultural environment 

(c) Political and statutory environment 

(d) Multinational agreements 

Ans. (d) Multinational agreements

398, “Gallup and Robinson Test” is related to?

(a) To measure effectiveness of advertising 

(b) To measure quality of product 

(c) Total cost of product 

(d) To measure efficiency sales promotion

Ans.(a) To measure effectiveness of advertising 

399. Once receipt of cargo of the board of the ship the captain or the master of the ship issue… 

(a) Mate’s receipt

(b) Letter of credit 

(c) Bills of landing

(d) Combined transport document 

Ans.(a) Mate’s receipt 

400. The parties supplying the products is foreign market are called

(a) National agents

(b) Domestic agents 

(c) Export houses

(d) International agents 

Ans.(c) Export houses 

Tagged with: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*