M Com 2nd Year International Marketing Multiple Choice Question Answer

145. Ar. international pricing has three alternative methods, (1) Demand orientation, (2) Competition oriented, 

(3) Packaging orientation, (4) Cost orientation. Select the correct answer from the code given below

(a) 1, 2 and 3 

(b) 1, 2 and 4 

(c) 2, 3 and 4 

(d) 2, 1 and 4

Ans. (b) 1, 2 and 4 o el 

146. Which of the following is not factor affecting marketing policy with reference to international marketing? 

(a). Nature of the market demand 

(b) Completions 

(c) Letter of credit

(d) Cost structure-1 

Ans.(c) Letter of credit 

147. Which of the following is included in both selection process in international process in international market? 

(a) Objective both

(b) Objective option . 

(c) Selection object alternative 

(d) All of these

Ans. (d) All of these saan 

148. Registered brand is known as

(a) Levelling

(b) Packaging 

(c) Trademark

(d) None of these 

Ans.(c) Trademark 

149. The engine for economic development is

(a) Nation of Trade

(b) International Business 

(c) International Trade

(d) None of these 

Ans.(c) International Trade 

150. Included in the list of reason for entering the international trade is portar 

(a) Complete entrance in domestic market 

(b) Alternative expansion plan

(d) All of these 

(c) More profits

Ans.(d) All of these 

151. At the maturity stages of the product its price

(a) Decrease

(b) Increase 

(c) Stable 

(d). Zero

Ans.(a) Decrease

152. According to English’s law, as income rises.  

(a) The percentage spent on food rises 

(b) The percentage spent on housing rises wel olidoar

(c) The percentage spent on other categories increases wool on to 

(d) The percentage spent on savings remains constant

Ans. (a) The percentage spent on food rises

153. Marketing needs

(a) Seller

(b) Merchant 

(c) Product consumer

(d) All of these 

Ans. (d) All of these 

154. The main power of the market is

(a) Producer

(b) Customer 

(c) Capital

(d) Both (a) and (b) 

Ans.(b) Customer 

155. Which of the following factors is taken into consideration while establishing the alternative path for international marketing? 

(a) Characteristics of the consumers 

(b) Characteristics of the product 

(c) Distribution environment 

(d) All of these

Ans. (d) All of these 

156. When all the distribution activities are performed by the foreig” distributors it is called 

(a) Foreign distributed

(b) Foreign retailer 

(c) Trading agency

(d) None of these 

Ans.(a) Foreign distributed 

157. Under which of the following tender system the seller has to bear all the, risk and expenditures upto board? 

(a) Pre Factory price

(b) Free on Board price 

(c) Franco Price

(d) Free Along Side Ship 

Ans. (b) Free on Board price 

M Com 2nd Year International Marketing Multiple Choice Question Answer
M Com 2nd Year International Marketing Multiple Choice Question Answer

158. Which of the following elements is necessary for finding out the market are as for the institution? 

(a) Market segmentation and selection 

(b) Management 

(c) Co-ordination

(d) Organisation 

Ans.(a) Market segmentation and selection 

159. New brand of advertisement requires 

(a) More expenditure

(b) Less expenditure 

(C) Non-expenditure

(d) None of these 

Ans.(a) More expenditure 

160. The Indian Institute of packaging was set up in

(a) 1965 

(b) 1966 

(c) 1967 

(d) 1968

Ans.(b) 1966 

161. Which of the following factors is not included in the list of factor affecting the market segmentation? 

(a) Devotion

(b) Profit 

(c) Religion

(d) Financial status 

Ans.(a) Devotion 

162. If Honda uses its company name to cover such different products.. Its automobiles, lawn mowers and motorcycles, it is practicing we of the following strategies? 

(a) New brand strategy

(b) Line extension strategy 

(c) Multiband strategy

(d) Brand extension strategy 

Ans. (d) Brand extension strategy

163. Which one of the following is not the “alternatives to channel strategy”? 

(a) Gravity Approach

(b) Push Approach  

(c) Promotion Approach

(d) Pull Approach

Ans.(c) Promotion Approach

164. Who is the writer of Introduction to International Economic 

(a) George A. Graham 

(b) Smith and Ricardo

(c) Delbert A. Snider

(d) R.S. Saiyers 

Ans.(c) Delbert A. Snider

M Com 2nd Year International Marketing Multiple Choice Question Answer

165. Full name of SEBI is

(a) Security Exchange Board of India 

(b) Standard Exchange Board of India 

(c) Standard Exchange Bank of India 

(d) Saving Exchange Bank of India

Ans.(a) Security Exchange Board of India 

156. Marketing is needed in

(a) Socialist countries

(b) Communist countries 

(c) Less developed countries 

(d) All countries

Ans. (d) All countries 

157. Process of sending the goods from producer to consumers is known as-

(a) Distribution method

(b) Importing method 

(c) Exporting method

(d) None of these 

Ans.(a) Distribution method 

158. Which of the following is not included in encouraging process of the company? 

(a) Personal sale

(b) Publicity 

(c) Advertisement

(d) Packaging 

Ans. (d) Packaging 

159. The advantages of international trade include

(a) International division of labour 

(b) Availability of cheap goods to consumers 

(c) Promotion to industrialization 

(d) All of these

Ans. (d) All of these 

170. The available means for product recognition include

(a) Brand 

(b) Trademark 

(C) Packaging 

(d) All of these

Ans. (d) All of these 

171. Marketing is the process that encourages and facilitates an exchange between two parties.

(a) True

(b) false

(c) Doubtful 

(d) None of these l

Ans.(a) True

172. The word O.G.L. (Open General Licence) is related to which of the  following option

(a) For export of Heavy Industry 

(b) For import small scale goods of capital goods 

(c) For import of capital goods, 

(d) All of these

Ans.(a) For export of Heavy Industry 

173. Distribution cost means

(a) Price increase

(b) High prices 

(c) Cost of product distribution 

(d) All of these 

Ans.(c) Cost of product distribution

174. The advantages of personal selling are

(b) Effective presentation 

(a) Personnel impression

(d) All of these 

(c) Technical advice

Ans. (d) All of these 

175. Characteristics of International marketing are 

(a) Marketing beyond national boundaries 

(b) A multinational proce

(d) All of these 

(c) It is a part of marketing

Ans. (d) All of these 

176. Objectives of the packaging include

(a) Security of the product 

(b) Identification of the product 

(c) Facility in selling

(d) All of these 

Ans. (d) All of these 

177. A company is practicing ………. if it focuses on sub segments distinctive traits that may seek a special combination of benefits, 

(a) Micro marketing

(b) Niche marketing 

(c) Mass marketing

(d) Segment marketing 

Ans. (b) Niche marketing 

178. Under which strategy firm exporting their products to many county transfer their competency of knowledge from parent company subsidiary companies in foreign countries of vice-versa? 

(a) Value creation strategy

(b) Localisation strategy 

(c) Low cost strategy

(d) Trans-national strategy 

Ans. (d) Trans-national strategy 

179. How many types of personal salesman are there? 

(a) Industrial salesmen

(b) Merchant sales representative 

(c) Retail sales representative 

(d) All of these

Ans. (d) All of these 

180. Foreign Exchange transactions are controlled by

(a) Foreign Exchange Regulation Act 

(b) Foreign Exchange Management 

(c) Reserve Bank of India

(d) Ministry Industry and Commen 

Ans.(b) Foreign Exchange Management Act 

M Com 2nd Year International Marketing Multiple Choice Question Answer

181. With in a five years any country may use maximum how much depo in SDR reserve? 

(a) 75% 

(b) 100% 

(c) 70% 

(d) 50%

Ans.(c). 70%

182. Marketing analysis includes

(a) Market Research

(b) Sales Research 

(c) Both (a) and 

(d) None of these

Ans.(c) Both (a) and (b)

 183. On which date International Money Fund started? 

(a) 27 December, 1945 

(c) 23 September, 1945

(b) 27 December, 1944 

(d) 23 December, 1944

(a) Reseller 

(b) Business 

(c) Government 

(d) Service 

Ans. (b) Business

185. Product mix means-

(a) Selling the mix of the products 

(b) Creating the selling ideas 

(c) Satisfying the customers 

(d) None of these

Ans.(a) Selling the mix of the products 

186. The place in the business buying behaviour model where interpersonal and individual influences might interact is called the 

(a) Environment

(b) Response 

(c) Stimuli

(d) Buying Centre 

Ans. (d) Buying Centre 

187. The fundamental concepts of the marketing include.

(a) Product

(b) Marketing 

(c) Opportunity

(d) All of these 

Ans. (d) All of these 

188. Domestic marketing and international marketing are similar in nature but not in scope. 

(a) True

(b) False 

(c) Doubtful

(d) None of these

Ans. false

189. After sales services includes 

(a) Repair of the goods

(b) Credit facilities 

(c) Solving the problems

(d) All of these 

Ans. (d) All of these 

190. Which of the following explains the international establishment?

(a) Share in market 

(b) Image of the product in the mind of the consumer 

(c) Target market

(d) None of the above

Ans. (b) Image of the product in the mind of the consumer 

191. R and D and engineering first produce the product concept into a physical product during which of the following stages of the new product development ? 

(a) Concept of development and testing 

(b) Marketing strategy 

(c) Business analysis 

(d) Product development

Ans. (d) Product development 

192. The full name of E.C.G.C. is

(a) Export Credit and Guarantee Corporation 

(b) Export Combination and Guarantee Corporation 

(C) Export cast and Guarantee Corporation 

(d) None of the above 

Ans.(a) Export Credit and Guarantee Corporation 

193. Charging different prices in different markets for an identical product is – 

(a) Price discrimination 

(b) Product life cycle

(c) Parallel pricing 

(d) Marketing mix

Ans.(a) Price discrimination

194. A less costly product especially introduced in the market under a brand name in addition to regular brands to complete with brand competitors is called? 

(a) Competitive Brand

(b) Fighting Brand                              

(c) Family Brand

(d) None of these 

Ans. (b) Fighting Brand 

195. Which of the following factors can not be change throw internatio marketing route? 

(a) Shape

(b) Place 

(c) Time

(d) Cost 

Ans.(a) Shape 

196. Cost is the main factor of price determination. 

(a) True

(b) False 

(c) Doubtful

(d) None of these 

DB;

(a) News Paper

(b) Television 

(c) Direct Mail

(d) Radio 

Ans.(c) Direct Mail 

198. Which of the following products does not require the foreign trade. 

(a) Net banking sales

(b) Sales of corporate debits 

(c) Sales of retail debits

(d) None of these 

Ans.(a) Net banking sales 

199. There are three major components of marketing Information system.

(1) Internal Marketing Information 

(2) Marketing Intelligen 

(3) Accuracy of Information

(4) Marketing Research 

Select the correct answer from the code given below

(a) 1, 2, 4

(b) 1,2,3 

(c) 1, 2,4

(d) 2, 3, 4 

Ans.(c) 1, 2,4

200. PLC stands for

(a) Product life-cycle

(b) Price life cost 

(c) Product long cost

(d) Price long cost 

Ans.(a) Product life-cycle 

Tagged with: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*