M Com 2nd Year International Marketing Practice Paper Question Answer

M Com 2nd Year International Marketing Practice Paper Question Answer

601. Marketing principles are applicable in certain countries only. 

(a) True

(b) False 

(c) Doubtful

(d) None of these 

Ans. (b) False

602. When a manufactures sells different kinds of products manufactum by him trades one brand name, it is called- 

(a) National Brand

(b) Regional Brand 

(c) Local Brand

(d) Family Brand 

Ans. (d) Family Brand 

603. The outside seller is the person who

(a) Purchases the products of the company 

(b) Travels in the market and sells the products 

(c) Obtain the orders from the customers 

(d) Manufactures the products

Ans. (b) Travels in the market and sells the products 604.

M Com 2nd Year International Marketing Practice Paper Question Answer

Which of the following is the category of dumping? 

(a) Sporadic Dumping

(b) Predatory Dumping 

(c) Continuous Dumping

(d) All of these 

Ans. (d) All of these 

605. Which of the following is the main powerful factor to be applied by the business organisation is operating the international marketing activities? 

(a) Cultural powers

(b) Demographic powers 

(c) Economic powers

(d) All of these 

Ans. (d) All of these 

606. Competition between investing brand and mediating brand is known as

(a) High brand competition 

(b) Median brand competition 

(c) Competition between own brand and nominal brand 

(d) All the brand

Ans.(c) Competition between own brand and nominal brand 

607.SDR is a

(a) Money 

(b) Metal 

(c) Coupon 

(d) Fund

Ans. (c) Coupon 

608. The parts in International marketing include 

(a) Domestic market

(b) Consumers market

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these 

Ans.(c) Both (a) and (b) 

609. The Sources for expert information out side the country are

(a) International Monetary Fund 

(b) International Trade Centre 

(c) United Nations Organisation 

(d) All of these

Ans. (d) All of these 

610. Sales is

(a) Different from marketing

(b) A part of marketing 

(c) Similar to marketing

(d) More expansive than marketing 

Ans. (b) A part of marketing

 611 Aggressive Marketing is necessitated due to 

(a) Globalisation

(b) Increased competition 

(c) Increased production

(d) Increased job opportunities 

Ans. (b) Increased competition

624. Who is the writer of “International Liquidity”? 

(a) Robert Tiffin

(b) Prof. Maclap 

(c) Prof. Agumager

(d) Adam Smith 

Ans.(c) Prof. Agumager 

M Com 2nd Year International Marketing Practice Paper Question Answer
M Com 2nd Year International Marketing Practice Paper Question Answer

625. Which is not a part of a basic system of codification? 

(a) Alphabetical system

(b) Numerical system 

(c) Colour coding system

(d) None of these 

Ans.(d) None of these. 

626. When Coca-Cola and Nestle formed a joint venture to market a ready to drink coffee and tea world-wide, the type of marketing system that was formed would best be described as being a (n)

(a) Vertical marketing system .4 

(b) Parallel marketing system 

(c) Diversified marketing system 

(d) Horizontal marketing system

Ans. (d) Horizontal marketing system 

627. Which of the following practical segmentation is not a variable factor? 

(a) Religion

(b) Confidence 

(c) Opportunity

(d) Merits 

Ans.(a) Religion 

628. /In this period of Globalisation of business, what is the full form of M and A? 

(a) Money and Assets

(b) Marketing and Alliance 

(c) Mergers and Acquisitions 

(d) Means and Acquisitions

Ans. (c) Mergers and Acquisitions 

629. Entry Port Trade mean

(a) Export Trade 

(b) Costal, Trade 

(c) Importing the goods for exporting 

(d) Import Trade

Ans. (c) Importing the goods for exporting 

630. Which of the following method helps in motivating the route members?

(a) Training 

(c) Favourable condition of the contract

(b) Effective directions 

(d) All of these

Ans. (d) All of these

631. A company faces several major decisions in international marketing.The first of these decisions is often 

(a) Deciding whether to go international 

(b) Looking at the global marketing environment 

(c) Deciding which markets to enter 

(d) Deciding how to enter markets 

Ans. (b) Looking at the global marketing environment

M Com 2nd Year International Marketing Practice Paper Question Answer

632. Authorising a third person to do production or carry on some operation about a product as per as the standards and specification laid down by the original manufactures is called- 

(a) Franchising

(b) Whole sale business 

(c) Retail Business

(d) Foreign Business 

Ans.(a) Franchising

633. If ‘Amul’ is located in Pakistan, purchases Cocoa from Belgium, is looking to sell as product to India, and wants to build another factory in China, its host country would be- 

(a) Belgium 

(b) Pakistan 

(c) India 

Ans.(c) India 

634. All the following are thought to be sources of new product ideas.

(a) Internal sources

(b) Customers  

(c) Competitors

(d) China

Ans. (d) local library

(d) Local library 

635. If the imports of accounting are increasing at a reasonable rates, it means the possibilities of expansion of market are- 

(a) Less

(b) More 

(c) Low

(d) No elastic 

Ans. (b) More 

636. For forecasting the size of the market segment it is necessary that it should be- 

(a) Responsible

(b) Easily accessible 

(c) Measurable

(d) None of these 

Ans.(c) Measurable 

637. The monopolist realizes the prices 

(a) Equal to marginal cost

(b) Equal to average cost 

(c) More than marginal cost 

(d) All of these

Ans.(c) More than marginal cost 

638. When the company tries to search the marketing possibilities outside the country, it is called- 

(a) Import marketing

(b) Domestic marketing 

(c) Export marketing

(d) Limited marketing 

Ans.(c) Export marketing 

639. What is the correct sequence of the following events? (1) WTO (2) Liberalisation (3) Globalisation

(4) IMF 

(a) 1, 2, 3, 4

(b) 4, 2, 3, 1 

(c) 4, 1, 2, 3

(d) 4,3,2,1 

Ans.(c) 4, 1, 2, 3 

640. Which of the following is the test carried on efficient brand name?

(a) Test Competition

(b) Knowledge testing

(c) Advantages of testing

(d) All of these 

Ans.(c) Advantages of testing

641. Where was SARC agriculture centre established?

(a) .Dhaka

(b) Islamabad is 

(c) Nepal

(d) Britain 

Ans.(a) Dhaka

642. Direct mail is a

(a) Parts of direct marketing

(b) Part of import 

(c) Part of export

(d) Part of personnel business 

Ans.(a) Parts of direct marketing

543. Which of the following is included in the procese of Internation marketing planning process? 

(a) Determination of objectives

(b) Reanalysis

(c) Strategic formation

(d) All of these d

Ans. (d) All of these 

644. In which of the following system seller bears the whole expenditure 

(a) Pre factory price

(b) Free on board

(c) Franco price

(d) Free upto ship 

Ans. (b) Free on board 

Tagged with: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*