M Com 2nd Year International Marketing Question Answer Paper Notes

M Com 2nd Year International Marketing Question Answer Paper Notes

801. International trade include

(a) Sales

(b) Imports 

(c) Advertisement

(d) Increase in knowledge 

Ans. (d) Increase in knowledge 

802. The company having limited resources should not select-

(a) More expansion of international marketing 

(b) Partial expansion of international marketing 

(c) Both (a) and (b) 

(d) None of the above

Ans.(a) More expansion of international marketing

 803. IBRD is also known as

(a) Exim Bank

(b) World Bank

(d) International Bank 

Ans. (b) World Bank 

804. The major advantage of survey research its

(a) Simplicity

(b) Structure 

(c) Organisation

(d) Flexibility 

Ans. (d). Flexibility 

M Com 2nd Year International Marketing Question Answer Paper Notes
M Com 2nd Year International Marketing Question Answer Paper Notes

805. First class of the trade coefficient 

(a) Import coefficient

(b) Export coefficient

(d) International trade coefficient

(c) Automatic coefficient 

Ans.(c) Automatic coefficient 

806. The factors determining the price in international marketing are. 

(a) Cost of the product

(b) Competition in foreign market 

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these 

Ans.(c) Both (a) and (b)

807. The sales concentrates on

(a) Seller

(b) Purchaser

(c) Producer

(d) All of these 

Ans. (b) Purchaser 

808. India’s first Export Zone established in

(a) Noida 

(b) Mumbai

(c) Kandia

(d) Chennai

Ans.(c) Kandia 809.

809. ‘Personal selling consists of contacting prospective buyers of product personally.’ Who says this?

(a) J.B. Clark

(b) William Stanton 

(c) Richard Bushirk

(d) David Ricardo 

Ans.(c) Richard Bushirk 

810. ……… is the practice of adopting policies and developing strategies that both sustain the environment and produce profits for the country. 

(a) Environmentalism

(b) Environmental sustainabiity 

(c) Consumerism

(d) Consumer accountability 

Ans. (b) Environmental sustainabiity 

811. The founder of Bernstein Plan, E.M. Bernstein was

(a) Chairman of Monetary Fund 

(b) Finance Minister of America 

(c) Economic Advisor of Monetary Fund 

(d) Director of International Bank

Ans.(c) Economic Advisor of Monetary Fund 

812. What are the advantages of Global Branding?

(a) Saving in large scale advertising 

(b) Easy access to distribution system 

(c) Benefits to retailers

(d) All of these 

Ans. (d) All of these 

813. Full form of ADRS

(a) American Depository Receipts 

(b) Advanced Deposit Report 

(c) ‘American Ded Roa!

(d) None c’ these 

Ans.(a) American Depository Receipts 

814. Marketing is affected by

(a) Demand of the product . 

(b) Taste of the ublic 

(c) Consumer behaviour

(d) All of these 

Ans. (d) All of these 

815. Social Marketing refers to- 

(a) Share market price

(b) Marketing by the entire society 

(c) Internet marketing

(d) Marketing for a social cause 

Ans. (d) Marketing for a social cause 

816. Which is not the characteristic of sharp expansion of new produs market? 

(a) Consumer rationalization 

(b) Necessity concept 

(c) Economic capacity

(d) Product rejection 

Ans. (d) Product rejection 

817. How many percent of Union a/c of world trade? 

(a) 50% 

(b) 20% 

(C) 30%

(d) 40% 

Ans. (d) 40 percent

818. The old concept of marketing is 

(a) Limited

(b) Expansive 

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these 

Ans.(a) Limited                              

819. ……… are products bought by individuals and organisations for further processing or for use in conducting a business. 

(a) Consumer products

(b) Services 

(C) Industrial products

(d) Specialty products 

Ans.(c) Industrial products 

820. Joining with foreign companies to produce or market products and services is called- 

(a) Joint venturing

(b) Licensing 

(c) Direct exporting

(d) Indirect exporting 

Ans.(a) joint venturing 

821. The full benefit from international trade/marketing is possible when

(a) When there is no economic grouping 

(b) There is multilaterism in marketing 

(c) There is tariff levied on import 

(d) Non tariff barriers

Ans. (b) There is multilaterism in marketing 

822. Wages are 

(a) Variable Cost

(b) Fixed Cost 

(c) Semi-Variable Cost

(d) None of these 

Ans.(a) Variable Cost 

823. Who is the writer of “Foreign Exchange”? 

(a) J.F. Kennedy

(b) Gustave kesal 

(c) S.E. Thomas

(d) John Marshall 

Ans.(b) Gustave Kesai $

824. A company is in the ……… stage of the new product development process when the company develops the product concept into a physical product in order to assure that the product idea can be tumed into a workable product. 

(a) Product development

(b) Commercialization 

(c) Marketing strategy

(d) Business analysis 

Ans.(a) Product development 

825. Which characteristic is beneficial for international market segmentation? 

(a) Measurability

(b) Sufficiency 

(c) Availability

(d) All of these 

Ans. (d) All of these

826. Bank marketing means-(Note: Bank marketing is called to develop a distinctive brand image which is considered the capital-reputation of the financial institution.) 

(a) Selling of banks 

(b) Merger of banks Selling banks product and services 

(d) None of these 

Ans. (d) None of these

827. Which of the following is include in mental acceptance process product? 

(a) Information 

(b) Knowledge 

(c) Valuation 

(d) All of these

Ans. (d) All of these 

828. What is full name of SOM? 

(a) Share of Market

(b) Share of Money 

(c) Security of Money

(d) None of these 

Ans.(a) Share of Market 

829. Established brand requires

(a) Less expenditure

(b) More expenditure 

(C) Too much expenditure 

(d) None of these

Ans.(a) Less expenditure 

830. The full form of EMC is

(a) Export Management Company 

(b) Export Marketing Company 

(c) Export Management Corporation 

(d) None of these

Ans.(a) Export Management Company 

831. Match Lists and select the correct answer, using the code given below 

List-1 List-II 

(Period according to TRIPS) (Patents) 

(a) 20 (1) General Patents 

(b) 50 (2) Trade-Mark 

(c) 10 (3) Medicine 

(d) 7. (4) Copyright 

(a) a-4, 6-3, c-2, d-1 (b) a-1, 6-2, 6-3, d-4 

(c) a-1, 6-4, 6-3, d-2 (d) a-3, 6-2, C-4, d-1 

Ans.(c) a-1,6-4, C-3, d-2

M Com 2nd Year International Marketing Question Answer Paper Notes
M Com 2nd Year International Marketing Question Answer Paper Notes

832. Who plays an important role in marketing? 

(a) Promotion

(b) Middlemen 

(c) Consumer

(d) Advertisement 

Ans.(a) Promotion 

Tagged with: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*