M Com 2nd Year International Marketing Question Answer Paper Notes

833. “Hard Currency” means 

(a) Currency that can be exchange for other currency quickly and withou Govt. permission 

(b) Currency that can be exchanged for other currencies quickly but, Gom Permission required 

(C) A currency that cannot be converted 

(d) Currency that is made of hard metal 

Ans. (b) Currency that can be exchanged for other currencies quickly Govt. Permission required 

834. The study of international marketing should focus primarily on

(b) Place (c) Promotion and pricing

(d) All of these

 Ans. (d) All of these 

835. Which of the following is recognized as owner of the goods?

(a) Domestic retailers

(b) Domestic agents 

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these 

Ans.(a) Domestic retailers

836. In terms of special product life-cycles, a ………. is basic and destructive mode of expression. 

(a) Genre 

(b) Style

(c) Fashion

(d) Fad  

Ans. (b) Style

837. How many nations members of GSTP? Sobral systems of

(a) 75 

(b) 75 (leaving of India)

(c) 77 (Including of India)

(d) None of these preferuene

 Ans.(c) 77 (Including of India)

838. The documents which are required to be prepared and used by exporters and importers in discharges of their legal and incidental responsibilities and the sales contract? 

(a) Commercial documents 

(b) Transport document 

(c) Regulatory document

(d) None of these 

Ans.(a) Commercial documents 

839. Which of the following factors is needed for long-term sales? 

(a) Purchase profits

(b) Cheap goods 

(c) Production of high quality goods 

(d) All of these

Ans. (d) All of these 

840. Reason for lower life-cycle is— 

(a) Lower cost

(6) More quantity 

(c) Lack of product planning 

(d) Lower understanding of the consumer

Ans.(c) Lack of product planning 

841. Expansion of products by the company means-

(a) Expansion of product line 

(b) More production 

(c) Selling the product

(d) None of these 

Ans.(a) Expansion of product line 

842. When two or more business units combine together with reference to supplying the goods in foreign market they are called 

(a) Export Brokers

(b) Web Association 

(c) Co-operative exporters 

(d) Export agents

Ans. (d) Export agents 

843. Recently Finance Minister declare M.E.P. of different product. What does it mean? 

(a) Minimum Export Price 

(b) Multi Effect Product 

(c) Major European Product 

(d) Maximum Export Price

Ans.(a) Minimum Export Price 

844. Globalization represents speedy development of the market, having universal approach the above statement has been given by

(a) A.N. Vadhul

(b) Srikant Sonam 

(c) Thomas Mathue

(d) Stoner 

Ans.(a) A.N. Vadhul 

845. If goods are exported using road transport instead of sea or air transport what is the document called- 

(a) Charter party

(b) Transport document 

(C) Entry bill

(d) Bill of export 

Ans. (d) Bill of export

846. Who appoints the purchase representative is international marketing

(a) Seller

(b) Purchaser 

(c) Both

(d) None of these 

Ans. (d) None of these 

847. When import and Export (control) Act, 1947 is replaced then what act is come?

(a) The Foreign Trade Act, 1992 

(b) Independence Trade Act, 1990 

(c) Trade Act, 1988

(d) None of these 

Ans. (a) The Foreign Trade Act, 1992 

848. Which of the following media of advertising in best suited for goods of technical nature of which the customers are few? 

(a) Television

(b) Radio 

(c) Out door advertising

(d) Direct mail 

Ans. (d) Direct mail 

849. ETOP Stands for?

(a) Even Terrace Operation Process 

(b) Environmental, Threat Opportunity Profile 

(c) Environment Tax on people 

(d) English trade operation procedure

Ans. (b) Environmental, Threat Opportunity Profile 

850. An international marketing philosophy “a good product will sell itself is characteristic of – 

(a) Production

(b) Sales 

(c) Marketing

(d) Relationship 

Ans.(c) Marketing 

851. On which of the following factors the marketing programming depends 

(a) Financial factors

(b) Geographical factors 

(c) Population factors

(d) All of these 

Ans. (d) All of these 

852. The base for marketing reliability is-

(a) Product price

(b) Future customer 

(c) Organisation construction 

(d) Quality of the product

Ans. (d) Quality of the product 

853. Target customer, means

(a) Future customer

(b) Present customer 

(c) Producer customer

(d) Constrictive customer 

Ans.(a) Future customer

Tagged with: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*