M Com 2nd Year International Marketing Question Answer Paper

M Com 2nd Year International Marketing Question Answer Paper

701. GATT was established in

(a) In 1949

(b) In 1951 

(c) In 1948

(d) In 1950 

Ans.(c) In 1948 

702………. have conceptual authority to sell a manufacturer’s entire output.

(a) Selling agents

(b) Rack jobbers

(c) Manufacture’s agents 

(d) Purchasing agents 

Ans.(a) Selling agents 

703. Financial resources the Banks authorised capitals is-

(a) 5900 crore

(b) 4000 crore

(c) 2000 crore

(d) 1000 crore 

Ans. (d) 1000 crore 

704. Which is included in the list of advertising appeal principles?

(a) Principles of Suggestions

(b) Principles of repetition

(c) Principles of time limit  

(d) All of these 

Ans. (d) All of these

705. At which place Free Trade Zone does not exist?

(a) Kandla

(b) Mumbai

(c) Vishakhapatnam 

(d) Tiruntpuram 

Ans. (d) Tiruntpuram 

706. In which of the following understandings the multinational corporation (do not connect themselves to any particular country?

(a) Poly centricity

(b) Ethno centricity 

(c) Geo centricity

(d) None of these 

Ans.(c) Geo centricity 

707, Indian construction in International exports is 

(a) 1.7%

(b) 2% 

(c) 4%

(d) 5% 

Ans.(a) 1.7% 

708. The function of financial Leverage is

(a) Financial Arrangement 

(b) Debt Redemption 

(c) Analysis of effect of fixed charges bearing sources of capital on profit 

(d) Effect of equity share capital on profit

Ans.(c) Analysis of effect of fixed charges bearing sources of capital on profit 

709. Ultimately ………. was replaced by the ………. on 1st Jan. 1995. 

(a) GATS: WTO

(b) WTO : GATS 

(c) GATT : WTO

(d) IMF: GATT 

Ans.(c) GATT : WTO 

710. “Establishing personal relations with expected future customers is an ( aspect of personal selling.” This statement has been given by 

(a) Richard Buskrik

(b) Stanton 

(c) Harold Bursan

(d) None of these 

Ans.(a) Richard Buskrik 

711. Which detail from among the following is not given in order or indent? 

(a) Invoice number

(b) Quantity of goods 

(c) Quality of goods

(d) Sign on packing 

Ans. (a) Invoice number 

712. Which of the following standards affects the warranties?

(a) Consumer protection Act 

(b) Name statement Act 

(c) Union Food, Medicine and Cosmetic Act 

(d) All of above

Ans. (d) All the above 

713. Which of the following is(more expansive part of the new product development process? 

(a) Analysis stage

(b) Principles and marketing 

(c) Product development stage 

(d) Commercialization stage

Ans. (d) Commercialization stage 

714. Export quality control and Inspection Act came into force in 

(a) 1965

(b) 1964 

(c) 1963

(d) 1962 

Ans.(c) 1963

715. .. .. factors are the most popular bases for segmenting customer groups. 

(a) Geographic 

(b) Demographic

(c) Psychographic

(d) Behavioural 

Ans. (b) Demographic

M Com 2nd Year International Marketing Question Answer Paper
M Com 2nd Year International Marketing Question Answer Paper

716. The technological environment refers to new technology, new new market, which one is not the part of technological Environment? 

(a) Internet 

(b) Search Engine 

(c) Modems (19)

(d) ISRO 

Ans.(d) ISRO 

717. The transport documents includes? 

(a) Bills of landing

(b) Combined transport document 

(c) Way bill

(d) All of these 

Ans. (d) All of these 

718. The products which can be purchased continuously, immediately and with minimum efforts are called- 

(a) Durable products

(b) Facilitating products 

(c) Similar products

(d) None of these 

Ans. (b) Facilitating products 

719. Which of the following is customer based concept? 

(a) Purchase concept

(b) Sales concept 

(c) Marketing concept

(d) Import concept 

Ans.(c) Marketing concept 

720. In which year Indian’s balance of trade was more unfavourable? 

(a) 2005-2006

(b) 2007-2008

(c) 2009-2010

(d) 2011-2012 

Ans.(d) 2011-2012

721. ………. is application of knowledge which redefine the boundaries of global business

(a) Cultural

(b) Society 

(c) Technology

(d) Economy 

Ans.(c) Technology 

722. The most appropriate method of increasing the product life-cycle is–

(a) Re-establishing the product 

(b) Ending the product 

(c) Reducing the price

(d) None of these 

Ans.(a) Re-establishing the product 

723. In foreign maintaining inventories is essential for-

(a) Maintaining uninterrupted supply to meet market demand 

(b) To make despatches of economic order quality of goods to foreign countries 

(c) Meet seasonal demands 

(d) All of the above

Ans. (d) All of the above 

724. Which of the following is not the characteristic of new product? 

(a) Early majority

(b) More users 

(c) Leaders of favourable public opinion 

(d) Products reaching at minimum price 

Ans.(a) Early majority

725. When Exporter meet with the state controlled agency for the sale product, by which medium he transact?

(a) Domestic agent

(b) Domestic trader

(c) Both (a) and (b) 

(d) None of these 

Ans.(c) Both (a) and (b) 

726. Who is not the member of SAARC?

(a) India

(b) France 

(c) Nepal

(d) Bhutan 

Ans. (b) France 

727. Main supporter of the Classical principles was

(a) Hexur

(b) Ohlin 

(c) Marshall

(d) Heberler 

Ans.(c) Marshall 

728. Number of members of WTO prior to its First Ministerial Meeting was 

(a) 144 . 

(b) 128

(c) 136 

(d) 110 

Ans.(b) 128 

729. Which creates motivation related to international marketing?

(a) Multinational corporations 

(b) Markets of the developed countries 

(c) Markets of under developed countries 

(d) None of the above

Ans.(a) Multinational corporations 

730. The reason for Product differentiation may be 

(a) Competition

(b) Leadership 

(C) Diminishing profit

(d) All of these 

Ans. (d) All of these 

731. The reasons for failure of new product include 

(a). Product defects

(b) Nigh cost 

(c) High price

(d) All of these

Ans. (d) All of these 

732. In which place there is no Export Development Centre?

(a) Agra

(b) Kota

(c) Salem

(d) Meerut 

Ans.(b) Kota

733. What are demerits or limitations of trade fairs and exhibitions? 

(a) A costly affair

(b) Fulfillment of many formalities 

(c) Limited effect

(d) All of these 

Ans.(d) All of these 

734. Which one is not the technique of Financial Analysis?

(a) Economic Value Added 

(b) Activity Based Cost 

(c) Value Chain Analysis

(d) Financial Ratio Analysis 

Ans.(c) Value Chain Analysis 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*