M Com 2nd Year International Marketing Question Answer Paper

756. The environment affect the international market in he form of 

(a) New Technology

(b) increase in production 

(c) Global Economy

(d) All of these 

Ans. (d) All of these 

757. The process of naming a produce is known as— 

(a) Product strategy

(b) Branding 

(C) Advertising

(d) Protection 

Ans. (b) Branding 

758. Price list indicates

(a) Only the price of the product 

(b) Product distribution

(c) Picture of the produces 

(d) Name of the customers A 

Ans.(a) Only the price of the product 

759. Charging high prices in the introduction stage of the produce life-cycle is

(a) Price discrimination

(b) Paraliel pricing 

(c) Price skimming

(d) Product life-cycle 

Ans.(c) Price skimming 

760. Most important environmental factor used in international marketing 

(a) Cultural environment

(b) Demographic environment 

(c) Political environment

(d) Economic environment 

Ans. (b) Demographic environment 

761. Letter of credit is submitted by

(a) Exporter

(b) importer 

(c) Both (a) and (b)

(d) Shipping company 

Ans. (b) Importer 

762. Which of the following is not the consumer promotion technique? 

(a) Premium

(b) Coupon 

(c) Sales man training

(d) Money back proposal 

Ans.(c) Sales man training 

763. Product live relates to

(a) Product groups

(b) Group of all product classes 

(c) Specific product

(d) All of these 

Ans.(a) Product groups 

764. Which of the following is the characteristics of the sharp expansion of the new product? 

(a) Comparative advantages 

(b) Compatibility 

(c) Description

(d) All of these 

Ans. (d) All of these 

765. Which of the following is not the step included in product formation policy? 

(a) Characteristics of the product 

(b) Market development 

(c) Price profit analysis

C) All of these 

Ans. (d) All of these

766. Which of the following term explains meaning of international marketing? 

(a) Marketing is carried on within the national borders of the country 

(b) Marketing is carried on across the borders of the country (c) Both (a) and (b) 

(d) None of these

Ans. (b) Marketing is carried on across the borders of the country 

767. Competition results in

(a) Sales promotion

(b) Decreasing the sales 

(c) Indifference effects

(d) All of these 

Ans. (a) Sales promotion 

768. What are the function of promotion?

(a) Stimulating or motivating consumer 

(b) Aiding the middlemen 

(c) Aid in advertising

(d) All of these 

Ans. (d) All of these 

769. Determination of product number and nature is known as) 

(a) Break Even Planning

(b) Demand Analysis 

(c) Demand Forecasting

(d) Product planning – 

Ans. (d) Product planning 

770. Key controllable factor in global marketing are

(a) Government policy and legislation

(b) Social and technological changes

(c) Marketing activities and plan 

(d) All of these ) 

Ans.(a) Government policy and legislation

771. Bringing a product or service to the knowledge to potential customers so that they may buy is called- 

(a) Publicity

(b) Advertising 

(c) (a) and (b) both

(d) None of these 

Ans. (b) Advertising 

772. The life-cycle of the products high technique is-

(a) Small

(b) Non-variable 

(c) Long

(d) Pre-determined 

Ans.(c) Long 

773. The main objective of international trade is

(a) To reduce the cost of production 

(b) To reduce the promotion 

(c) To reduce the sales

(d) To reduce the profit 

Ans.(a) To reduce the cost of production 

774. ………. includes practice such as overstating the product’s features or performance, luring the customers to the store for a bargain that is out of stock, or running rigged contests. 

(a) Deceptive promotion

(b) Deceptive packaging 

(c) Deceptive pricing

(d) Deceptive cost structure 

Ans.(a) Deceptive promotion 

775. Which type of advertising media has the qualities of flexibility, high frequency and minimum cost? 

(a) News paper

(b) Radio 

(c) Magazines

(d) Out door advertisement 

Ans.(d) Outdoor advertisement

776. Which of the following risk factors affects the international marketing. 

(a) Political Instability

(b) Natural Calamities 

(c) Theft

(d) All of these 

Ans. (d) All of these 

777. The major advantage of survey research is its.

(a) Simplicity

(b) Structure 

(c) Organisation

(d) Flexibility 

Ans. (d) Flexibility 

778. Regional office of the Indian Institute of packaging is situated in

(a) Mumbai

(b) Chennai 

(c) Delhi

(d) Chandigarh 

Ans. (b) Chennai 

779. How price of status symbol goods be fixed in comparison with competitors? 

(a) It should be equal or more 

(b). Less 

(c) More

(d) None of these 

Ans.(a) It should be equal or more 

780. CRM means

(a) A charitable and religious movement 

(b) Customers meet 

(c) Customer relationship management 

(d) Customer’s reaction

Ans. (c) Customer relationship management 

781. Packaging is

(a) Means of sales forrnation 

(b) Accounting policy 

(c) Profit

(d) Production policy 

Ans.(a) Means of sales formation 

782. Under which of the following pricing system the seller has to bear the expenses and risks? 

(a) Pre Factory price

(b) C.I.F (Cost insurance and Freight) 

(c) Franco Price

(d) FAS (Free Along Side Ship) 

Ans.(a) Pre Factory price 

783. International trade includes-

(a) Imports

(b) Exports 

(c) Sales

(d) Both (a) and (b) 

Ans. (d) Bosh (a) and (b) 

784. Sales forecasting involves

(b) Sales pricing 

(a) Sales planning 

(c) Distribution channels and consumer tastes 

(d) All of these

Ans.(c) All of these 

785. “Rolls Royce” an International car company uses which of the following distribution channel formats? 

(a) Intensive distribution

(b) Open distribution 

(c) Exclusive distribution

(d) Selective distribution 

Ans.(c) Exclusive distribution 

786. What is the full name of CRM? 

(a) Customer Rate Money

(b) Customer Relation Managemen: 

(c) Central Role Money

(d) Central Road Map 

Ans. (b) Customer Relation Management

787. Included in the list of economic laws is- 

(a) SEBI

(b) Export Act 

(c) Company Law

(d) Necessary Commodities Act 

Ans. (d) Necessary Commodities Act

788. After exporting gold by India other various luxury articles import from? 

(a) Rome

(b) Russia 

(C) China

(d) America 

Ans.(a) Rome 

789. The products requiring maximum amount of promotion fund are called- 

(a) Durable Products

(b) Similar Products 

(c) Dissimilar Products

(d) Non-required Products 

Ans. (d) Non-required Products 

790. Globalisation’ refers to

(a) Lower income worldwide 

(b) Less foreign trade and Investment 

(c) Global warming and their effects 

(d) Several things to several people world wide

Ans. (d) Several things to several people world wide

791. Which of the following trader is wholesale trader?

(a) Drop shipper

(b) Commission trader 

(c) Resident trader

(d) International trader 

Ans.(a) Drop shipper 

792. The brand after registration the becomes

(a) Brand mark

(b) Assets 

(c) Specific mark

(d) Trade mark 

Ans. (d) Trade mark 

793. The complication in international trade include

(a) Difference in flexibility of labour and capital 

(b) Difference in monetary system 

(c) Difference in markets 

(d) All of these

Ans. (d) All of these 

794. Market survey may help in

(a) Purchasing the stock

(b) Market selection 

(c) Tracing out the distribution channels 

(d) All of these

Ans.(C) Tracing out the distribution channels 

795. What are the similarities between International and domestic market?

(a) Satisfying basic needs of consumers 

(b) Creation of goodwill 

(c) Need for research and development of the product 

(d) All of above

Ans. (d) All the above 

796. The participants of distribution channel may be

(a) Whole seller

(b) Retailers 

(c) Brokers

(d) All of these 

Ans. (d) All of these

797. With the reference to marketing, Lead means

(a) Purchaser 

(b) Seller 

(c) Employs 

(d) Investor

Ans.(a) Purchaser 

798. Match Strategic Alliance

List! List II 

(a) T.V.S.(1) FORD 

(b) MAHINDRA(2) SANYO 

(C) BPL (3) SANSUI 

(d) VIDEOCON (4) SUZUKI 

(a) 2-4, 6-1, c-2, d-3

(b) a-1, 6-2, 6-3, d-4 

(c) 2-4, 6-3, 6-2 d-1

(d) a-3, -2, 6-4, d-1 

Ans.(a) a-4, 6-1, c-2, d-3 

799. On which date World Trade Organisation came into existence? 

(a) I jan. 1995

(b) Jan. 1994 

(c) jan. 1993

(d) I Jan. 1992 

Ans.(a) 1 Jan. 1995 

800. Which of the following is the last stage in new product development prior to commercialization? 

(a) Market testing

(b) Policy development 

(c) Commercial analysis

(d) Produce development 

Ans. (d) Produce development

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*