A2zNotes.com -Best Bcom BBA Bed Study Material

BBA Strategic Management and Business Policy June 2016 Solved Question Paper With Answers

BBA Strategic Management and Business Policy June 2016 Solved Question Paper With Answers

BBA Strategic Management and Business Policy June 2016 Solved Question Paper With Answers 3 mock papers for self-assessment unit-wise division of the content solved Question Answer Book Code-602

BBA Strategic Management and Business Policy June 2016 Solved Question Paper With Answers | Index

BBA Strategic Management and Business Policy June 2016 Solved Question Paper With Answers Paper.1

BBA Strategic Management and Business Policy June 2016 Solved Question Paper With Answers Paper.2

BBA 1st 2nd 3rd Year Study Material Notes

Like our Facebook PageBLike our Facebook Page
BBA Strategic Management and Business Policy June 2016 Solved Question Paper With Answers
BBA Strategic Management and Business Policy June 2016 Solved Question Paper With Answers

B.B.A. Examination, May 2016

Strategic Management and Business Policy

(BBA-602)

(New)

Time: Three Hours] [Maximum Marks: 75

Note: Attempt all the sections as per instructions.

Section-A

(Very Short Answer Questions)

Note: Attempt all the five questions. Each question carries 3 marks. Very short answer is required not exceeding 75 words.                                                                         (3 x 5 = 15)

  1. Explain the concept of synergy.

Ans. Refer to Unit-V, Sec-A, Q.1.

  • What do you mean by policy making in business?

Ans. Refer to Unit-1, Sec-C, Q.4.

3. Define objective in business terminology.

 Ans. Refer to Unit-II, Sec-A, Q.5.

4. Briefly outline corporate strategy.

Ans. Refer to Unit-IV, Sec-C, Q.23.

5. Outline the concept of strategic planning.

Ans. Refer to Unit-III, Sec-C, Q.6.

Section-B

(Short Answer Questions)

Note: Attempt any two questions out of the following three questions. Each question carries 7.5 marks. Short answer is required not exceeding 200 words.

(7.5 x2 = 15)

6. Explain nature and importance of business policy.

Ans. Refer to Unit-1, Sec-B, Q.1,2.

7. Explain the concept of strategy evaluation.

Ans. Refer to Unit-IV, Sec-C, Q.15.

8. Explain types of objectives and their overall hierarchy.

Ans. Refer to Unit-II, Sec-B, Q.2.

Section-C

(Detailed Answer Questions)

Note: Attempt any three questions out of the five questions. Each question carries 15 marks.

(15 x 3 =45) Answer is required in detail.

9. Explain business policy and its mechanism. Can you outline the policies with respect to any of the MNC organisation of your choice.

Ans. Refer to Unit-I, Sec-C, Q.3

Policies with Respect to MNC Organisation

MNCs are private corporations primarily guided by the philosophy of profit maximisation. They are not in social service and operate world wide. They may not be country specific but are economic system specific.

Here are given the business policies with respect to an MNC organisation, NESTLE.

(a) Policy of Shared Responsibility: Each employee has a distinct responsibility in dealing with people be it as a leader of a team or as a peer.

(b) Dealing with People: Its prerequisite is respect and trust. The willingness to cooperate and to help others is a required basis for assessing potential candidates in view of promotion.

(c) Standard for Recruitment: The long-term success of the company depends on its capacity to attract retain and develop employees able to ensure its growth on a continuing basis.

(d) Long-term Employment: Nestle favours this policy. Wherever an operation be maintained within the Nestle sphere, reasonable steps will be undertaken employment by identifying an external business willing to take over activity fro

(e) Work/Life Balance: At Nestle, the employee’s private and profession good balance. Nestle encourages flexible working conditions whenever poco employees to have interests and motivations outside work.

(f) Remuneration: Nestle favours competitive, stimulating and fair remu. offering an overall competitive and attractive compensation package.

(g) Professional Development: Adequate training programs are developed at the operating department capitalising on the availability of local, regional or global resources of the group.

(h) Industrial Relations: Nestle upholds the freedom of association of its emple effective recognition of the right to collective bargaining.

10. Explain in detail setting of objectives and the key areas involved in setting of obiective.

Ans. Refer to Unit-II, Sec-B, Q.5 and Sec-C, Q.5.

Leave a Comment

Your email address will not be published.