CTET Paper Level 2 English Structure Filling in the Blanks Question Answer Papers

CTET Paper Level 2 English Structure Filling in the Blanks Question Answer Papers

English Structure
A
FILLING IN THE BLANKS

Directions – Fill in the blanks in the following sentences by selection the most appropriate alternative from amongst the five given under each sentence.

CTET Paper Level 2 English Structure Filling in the Blanks Question Answer Papers
CTET Paper Level 2 English Structure Filling in the Blanks Question Answer Papers

CTET English Structure Filling in the Blanks Question Answer in English

1. She is tall … her age.
A. At
B. Of
C. For
D. On
E. With
2. I saw a … of sheep grazing in the field.
A. Group
B. Herd
C. Bulk
D. Pack
E. Flock
3. The greater is the size the more does it cost, because the price……. On size.
A. Rests
B. Counts
C. Depends
D. Reckons
E. Dwells
4. We should fight the enemy … and drive him out of the country.
A. Of tooth and nail
B. By tooth and nail
C. With tooth and nail
D. Root and branch
E. Tooth and nail
5. He is going to remain here …. You come.
A. Till
B. Before
C. After
D. As long as
E. Unless
6. He cannot pass … he works hard.
A. So long as
B. So long
C. Unless
D. Without
E. As soon as
7. Mr. jagdish is confident … his success.
A. About
B. Of
C. For
D. Regarding
E. On
8. He persisted … doing things in a manner in which he had been doing them.
A. On
B. At
C. About
D. In
E. with
9. He Complained to the Principal … his class fellow who had abused him.
A. Of
B. Against
C. For
D. About
E. For
10. The miserly people find it hard to part … any money for charitable purposes.
A. From
B. With
C. Away
D. Off
E. Out

CTET Paper Level 2 English Structure Filling in the Blanks Question Answer

11. I do not like such friend … come to me only for selfish purposes.
A. Who
B. Which
C. That
D. As
E. But
12. No sooner did he open the door …. Cobra was sighted liying just near threshold.
A. That
B. When
C. Than
D. As
E. Then

13. Scarcely had he reached the station … the train steamed off
A. That
B. When
C. Than
D. Then
E. As
14. The food of he poor is deficient … vitamins.
A. Of
B. In
C. For
D. With
E. About
15. He has applied in vain because he is not eligible … the post.
A. To
B. On
C. About
D. From
E. For
16. Spirituous drinks are injurious … health.
A. For
B. On
C. To
D. Against
E. Upon
17. The merchant cannot part …. His wealth.
A. off
B. from
C. With
D. Away
E. Of
18. If only I had seen the red light, I … have stopped.
A. Should
B. Could
C. Would
D. Might
E. Must
19. We were fatigued for … a long distance.
A. Having walked
B. Walking
C. Our walking
D. Our having walked
E. My walking
20. The river … the banks and many people were drowned
A. Over flooded
B. Over flowed
C. Over flew
D. Over flown
E. Over fled
21. He hankers … money.
A. Over
B. For
C. After
D. About
E. At
22. It was with considerable … that we heard the news of his rescue.
A. Relieve
B. Reliefs
C. Relieves
D. Relives
E. Relief
23. He was accused … murder.
A. For
B. Of
C. With
D. About
E. From
24. He I looking … his lost book.
A. Down
B. Into
C. Out
D. About
E. For

CTET Paper Level 2 Filling in the Blanks Question Answer Sample Set in English

25. Any activity which is prejudicial … law and order is punishable.

A. For
B. To
C. From
D. On
E. Open
26. The years between 1922 and 1930 in Europe were marked … unprecedented inflation.
A. In
B. About
C. Over
D. Of
E. At
27. He was ashamed … his conduct at the meeting.
A. For
B. About
C. Over
D. Of
E. At
28. They grossly differed … one another on that point
A. From
B. With
C. On
D. Of
E. Against
29. He was accustomed … chewing betel leaves even when the delivered the lecture.
A. Of
B. About
C. In
D. To
E. With
30. He was enamoured … the scintillating charms to the girl.
A. With
B. Of
C. About
D. On
E. Over
31. He is lost … all sense of shame and decency.
A. For
B. From
C. To
D. Upon
E. About
32. He was so jealous … him that he hatched many plan to harm him.
A. For
B. With
C. Of
D. To
E. About
33. He was so seriously injured that no sooner did he reach the hospital than he succumbed … his injuries.
A. From
B. Against
C. Over
D. To
E. Of
34. He was going to beat his younger brother but he refrained … doing when his wife arrived over there.
A. Of
B. From
C. With
D. To
E. Against
35. All his decisions duly testify … his truthful- ness and honesty.
A. Fr
B. About
C. To
D. Of
E. Over

CTET Paper Level 2 English Structure Filling in the Blanks Model Paper 

36. I met him only … other day
A. At
B. The
C. An
D. On
E. Upon
37. He that wrongs his friends wrongs … more.
A. Everybody
B. Himself
C. Others
D. All
E. Anybody
38. The prisoner was … hand and food.
A. Toed
B. Covered
C. Found
D. Wrapped
E. Chained
39. … in the first attempt he made no further attempt.
A. Having failed
B. Failing
C. Being failed
D. After having failed
E. On having failed
40. The whole plot was … well managed.
A. Nicely
B. Exquisitely
C. Perfectly
D. Exceedingly
E. Exclusively
41. His remarks were not suitable … the occa – sion
A. For
B. Of
C. Upon
D. On
E. To
42. He was apprised … the latest developments on the battle front.
A. Of
B. About
C. On
D. For
E. Against
43. It with great difficulty that I could remind him … his promise.
A. About
B. Of
C. From
D. With
E. Above
44. He got down … the moving train.
A. Off
B. Of
C. Form
D. Out
E. No preposition is required
45. This is an exception … the general rule.
A. Of
B. For
C. To
D. From
E. With

CTET Paper Level 2 English Structure Filling in the Blanks Question Answer Papers

46. A blind man cannot distinguish green colour .. red colour.
A. Among
B. Between
C. From
D. Off
E. And
47. There is no man … wishes to live.
A. Who
B. Which
C. That
D. What
E. But
48. I would rather starve …
A. Than beg
B. Than to beg
C. But beg
D. But to beg
E. But not beg
49. You had better … now than play.
A. To read
B. Read
C. For you to read
D. If read
E. Reading
50. I shall go … fancy leads me.
A. Wither
B. Where
C. Whenever
D. Whither
E. Whence
Answers
1. (C) 2. (E) 3. (C) 4. (E) 5. (A) 6. (C) 7. (B) 8. (D) 9. (B) 10. (B) 11. (D) 12. (C) 13. (B) 14. (B) 15. (E) 16. (C) 17. (C) 18. (C) 19. (A) 20. (B) 21. (C) 22. (E) 23. (B) 24. (E) 25. (B) 26. (D) 27. (D) 28. (B) 29. (D) 30. (B) 31. (C) 32. (C) 33. (C) 34. (B) 35. (C) 36. (B) 37. (B) 38. (C) 39. (A) 40. (D) 41. (E) 42. (A) 43. (B) 44. (E) 45. (C) 46. (C) 47. (E) 48. (C) 49. (B) 50. (D)

More CTET English Question Answer in Hindi

🤞 Don’t miss these Notes!

We don’t spam! Read more in our privacy policy

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *