A2zNotes.com -Best Bcom BBA Bed Study Material

CTET Word Usage One Word Substitution Question answer in English

CTET Word Usage One Word Substitution Question answer in English

А

ONE-WORD SUBSTITUTION

Directions out of the alternatives given, select the word which closely fits each definition.

CTET Word Usage One Word Substitution Question answer in English
CTET Word Usage One Word Substitution Question answer in English

CTET Word Usage One Word Substitution Question answer in English

  1. A word which can be interpreted in any

(A) Amphibious

(B) Ambiguous

(C) Anachronistic

  1. D) Confusing

(E) Desultory

  1. A thing which catches fire easily

(A) Callous

(B) Efflorescent

(C) Effervescent

(D) Inflammable

(E) Impatient

  1. One who hates mankind

(A) Mercenary

(B) Neurotic

(C) Philanthropist

(D) Misanthropist

(E) Callous

  1. Animals which live both on land and in water

(A) Abstemious

(B) Ambiguous

(C) Amphibious

(D) Rapacious

(E) Delectable

  1. A tank where fish or water plants are kept

(A) Nursery

(B) Apiary

(C) Aquarium

(D) Aviary

(E) Hydrohabitat

  1. One who believes easily

(A) Sedulous

(B) Credible

(C) Assiduous

(D) Creditable

(E) Credulous

  1. A speech made for the first time

(A) Simultaneous

(B) Drawn

(C) Extempore

(D) Uxorious

(E) Maiden

  1. A science which studies insects

(A) Entomology

(B) Epistemology

(C) Etymology

(D) Biology

(E) Geobiology

  1. That which cannot be conquered—

(A) Inviolable

(B) Invincible

(C) Ineluctable

(D) Ineffable

(E) Indelible

  1. A disease which spreads by contact

(A) Infectious

(B) Contiguous

(C) Contagious

(D) Uxorious

(E) Herbal

CTET Word Usage One Word Substitution English Sample Paper 

  1. A person who is violently hostile to established beliefs, customs, traditions, institutions

(A) Heretic

(B) Agnostic

(C) Apothecary

(D) Theist

(E) Iconoclast

  1. That which cannot be corrected

(A) Ineligible

(B) Ineluctable

(C) Inscrutable

(D) Incorrigible

(E) Intractable

  1. A child born after the death of its father or a book published after the death of its author

(A) Posterior

(B) Posthumous

(C) Pantomime

(D) Peripatetic

(E) Post script

  1. Round about way of saying

(A) Circumvention

(B) Circumspection

(C) Circumlocution

(D) Circumcision

(E) Circulation

  1. One who collects postage stamps

(A) Sinecure

(B) Gourmet

(C) Philanderer

(D) Philatelist

(E) Maniac

  1. One who is easily fooled

(A) Credulous

(B) Gullible

(C) Bully

(D) Voluble

(E) Tractable

  1. Scientist who studies the composition of the earth

(A) Geologist

(B) Dermatologist

(C) Zoologist

(D) Philologist

(E) Entomologist

  1. Something that must happen and cannot be avoided

(A) Inexorable

(B) Inscrutable

(C) Inevitable

(D) Inimitable

(E) Invariable

  1. One who is citizen of the world is

(A) Cannibal

(B) Teetotaller

(C) Cosmopolitan

(D) Obsolete

(E) Auspicious

CTET Word Usage One Word Substitution Question answer in English

  1. Government based on religion

(A) Dyarchy

(B) Theocracy

(C) Plutocracy

(D) Oligarchy

(E) Aristocracy

  1. That which cannot be rubbed off

(A) Incredible

(B) Incompatible

(C) Indelible

(D) Inedible

(E) Inviolable

  1. One who studies the origin and growth of languages

(A) Philologist

(B) Linguist

(C) Bibliophile

(D) Gourmet

(E) Archaeologist

  1. The study of right and wrong in human conduct

(A) Semantics

(B) Ethics

(C) Aesthetics

(D) Anaesthetics

(E) Morality

  1. The school or college in which one has been educated

(A) Alma mater

(B) Alumini

(C) Cloister

(D) Calvin

(E) Matinee

  1. One who is morbidly anxious about one’s health?

(A) Maniac

(B) Valetudinarian

(C) Passimist

(D) Hypochondriac

(E) Sagacious

Answers (CTET Word Usage One Word Substitution Question answer in English)

  1. (B) 2. (D) 3. (D) 4.(C) 5.0 6. (E) 7. (E) 8.(A) 9. (B) 10. (C) 11. (E) 12. (D) 13. (B) 14. (C) 15. (D) 16. (B) 17.(A) 18. (C) 19. (C) 20. (B) 21. (C) 22. (B) 23. (B) 24. (A) 25. (D)

More CTET English Question Answer

Leave a Comment

Your email address will not be published.