CTET Word Usage Synonyms Question Answer Paper in English

CTET Word Usage Synonyms Question Answer Paper in English

C

SYNONYMS

Directions – In each of the following questions find out the alternative which means most nearly the same (synonym) as the word given in bold.

CTET Word Usage Synonyms Question Answer Paper in English

CTET Word Usage Synonyms Question Answer Paper in English

  1. Abandon:

(A) Discontinue

(B) Condense

(C) Magnify

(D) Pursue

(E) Remain

2 Abound:

(A) Lack

(B) Searce

(C) Abstruse

(D) Swarm

(E) Unlimited

  1. Bankrupt :

(A) Prosperous

(B) Insolvent

(C) Well off

(D) Blameless

(E) Injurious

  1. Behaviour:

(Al Conduct

(B) Department

(C) Convey

(D) Practice

(E) Misconduct

  1. Benevolence:

(A) Malice

(B) Kindliness

(C) Enmity

(D) Grace

(E) Ugliness

  1. Bold:

(A) Sharp

(B) Cold

(C) Timid

(D) Dauntless

(E) Blunt

  1. Calm :

(A) Quiet

(B) Quite

(C) Excite

(D) Perturb

(E) Solicitude

  1. Charity :

(A) Cheat

(B) Mercy

(C) Benignity

(D) Temperate

(E) Simplicity

  1. Coherence:

(A) Adhesiveness

(B) Separateness

(C) United

(D) Blocked

(E) Jointed

CTET Word Usage Synonyms Sample Model Question Paper in English 

  1. Complement:

(A) Praise

(B) Command

(C) Greetings

(D) Censure

(E) Compromise

  1. Decision :

(A) Ambiguity

(B) Judgment

(C) Resolve

(D) Determination

(E) Result

  1. Diligent:

(A) Slack

(B) Careful

(C) Steady

(D) Laborious

(E) Indolent

  1. Discretion:

(A) Judiciousness

(B) Examine

(C) Assent

Accede

(E) Imprudence

  1. Dreadful:

(A) Propitious

(B) Auspicious

(C) Frightful

(D) Estranged

(E) Dispensed

  1. Enchanted:

(A) Attracted

(B) Captivated

(C) Influenced

(D) Comprehended

(E) Nauseated

  1. Fierce:

(A) Wild

(B) Dreadful

(C) Peaceful

(D) Gentle

(E) Fear

  1. Fraud:

(A) Integrity

(B) Honesty

(C )Apprehension

(D) Deceit

(E) Consternation

  1. Gorgeous:

(A) Magnificent

(B) Large

(C) Vast

(D) Somber

(E) Simple

  1. Hypocrisy:

(A) Honesty

(B) Imagination

(C) Pretence

(D) Mediation

(E) Hesitate

CTET Word Usage Synonyms Question Answer Model Paper in English 

  1. Motion :

(A) Movement

(B) Mobile

(C) Repose

(D) Nascence

(E) Forward

  1. Prudence:

(A) Wisdom

(B) Pride

© Gentleness

(D) Counsel

(E) Providence

  1. Sedentary:

(A) Material

(B) Pride

© Swollen

(D) Mischievous

(E) Despondent

  1. Parsimonious:

(A) Valiant

(B) Tremulous

© Stupid

(D) Obnoxious

(E) Stingy

  1. Gregarious:

(A) Clumsy

(B) Pugnacious

© Turbulent

(D) Sociable

(E) Shaking

  1. Obliquity:

(A) Thriftiness

(B) Emptiness

© Omnipresence

(D) Penchant

(E) Integrity

Answers

  1. (A) 2.(D) 3. (B) 4. (A) 5. (B) 6. (D) 7. (A) 8. (C) 9. (A) 10. (A) 11. (B) 12. (D) 13. (A) 14.(C) 15. (B) 16. (B) 17. (D) 18.(A) 19.(C) 20. (A) 21. (A) 22. (B) 23. (E) 24. (D) 25. (C)

More CTET English Question Answer

🤞 Don’t miss these Notes!

We don’t spam! Read more in our privacy policy

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *