A2zNotes.com

M Com 2nd Year Examination International Marketing Question Answer Paper Notes

M Com 2nd Year Examination International Marketing Question Answer Paper Notes

M.Com. (Part II) Examination

International Marketing

1. The short-term motivation schemes prepared for purchase promotion are known as-

(a) Personal sale

(b) Sales promotion 

(c) Advertisement 

2. These things are not known by import in India

(a) Rice

(b) Fertilizers 

(c) Chemical

(d) Packaging

(d) Raw Rubbers 

3. Included in group of the factors affecting the international marketing are- 

(a) Social factors

(b) Economic factors 

(c) Political factors

(d) All of these 

4. By which elements international marketing environment has been created? 

(a) Mini environmental factors 

(b) High environmental factors (c) Both (a) and (b)

(d) None of these 

5. Which one of the following is not an alternative Market Strategies toward Market Segment

(a) Undifferentiated Marketing Strategy 

(b) Differentiated Marketing Strategy 

(c) Concentrated Marketing Strategy

(d) International Marketing Strategy 

6. The production classification may be in the following forms

(a) Durable and non-durable products 

(b) Consumer products 

(c) Industrial products

(d) All of these 

7. Which of the following is the means of measuring the transfer price?

(a) Direct manufacturing cost 

(b) Cost plus mark up

(c) Market based transfer price 

(d) All of these 

8. Which approach explains that the producer should conduct according to requirement of the consumer? 

(a) Traditional approach

((b)) Consumer investigation 

(c) Current approach .

(d) General approach 

9. Gold Price of SDR

(a) 0-886 grain 

(b) 0-8886 grain 

(c) 8-886 grain 

(d) 1.24 grain 

10. Founders of born-global firme

(a) Often have little or no international relationship created 

(b) Work for large MNCS 

(c) Are often entrepreneur who have prior international business experience 

(d) Have been born into business families

11. Using a successful brand name to introduce additional items in a given product category under the same brand name is called an

(a) Line extension

(b) Brand extension 

(c) Multi-branding

(d) New brands 

12. Patent is a— 

(a) Legal right 

(b) Plan

(c) Target 

(d) Money 

13. What is the full name of BEP? 

(a) Break Even Point

(b) Break Every Point 

(c) Break Every Point

(d) None of these 

14. ………. is the step in the selling process in which the sales person learns as much as possible about a prospective customer before making a sales call.

(a) Prospecting

(b) Pre-approach 

(c) Approach

(d) Handing objecting 

15. In case of indirect export system the degree of risk is

(a) Lowest 

(b) Greater 

(c) Nil

(d) Too much 

16. International reconstruction and Development Bank provides-

(a) Short-term loans

(b) Long-term loans 

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these 

17. The element of product development targets include

(a) Plan

(b) Ratio

(c) Determination of needs and preferences of the customer

(d) Removal of defect 

M Com 2nd Year Examination International Marketing Question Answer Paper Notes

18. Out of the following social factors which factor affects the international marketing

(a) Culture

(b) Language 

(c) Standard of living

(d) All of these 

19. There are many types of organisational forms. Which of the following is not a type of organisation form? (Note: There are five type of organisation in international Marketing : 1. Functional, 2. International Division structure, 3. Product Division structure, 4. Geographical Division structure and 5. Matrix Division structure.) 

(a) Functional

(b) Geograpisicai  

(c) Matrix

(d) Subsidiary 

20. Which of the following factors influence the proces of g‘obalisation

(1) End of Cold War in 1990 (2) Large flow of funt vetween countries (3) Financial superiority (4) Integrating with the world economy 

(a) 1,2

(bl 1,2,4 

(c) 2, 3, 4

(d) 1, 2, 3, 4 

21. Wall-Mart owned Sam’ club is an example of a retail from called

(a) Factory outlet

(b) Super specially store 

(c) Second store

(d) Warehouse club 

22. If the value of an Indian exporters export in each of past three year in current years is 500 crores, what will be to star rating?

(a) 3 star 

(b ) 4 star 

(c) 5 star 

(d) 6 siar 

23. Labelling is important for international, legal and …….. reasons. 

(a) Marketing

(b) Promotional 

(c) Branding

(d) Strategic

24. Who is the writer of “The International Economy”? 

(a) Walter Kruse

(b) Adam Smith 

(c) Kenon

(d) Jacob Vinner 

25. The scope of international market planning is-

(a) Wide 

(b) Limited 

(c) Depend on Business

(d) Depends on management ability

26. The export and import Bank of India is a financial institution which was established on

(a) 1 January, 1982

(b) 12 Aug, 1983 

(c) 23 March 1985 

27. Which one of the following is not ‘Paper Gold’?

 (a) Dollar

(b) Yen 

(c) Yuro

(d) All of these 

28. King of the market is– 

(a) Seller

(b) Producer 

(c) Middleman

(d) Consumer 

29. An international pricing has threc alternative methods, (1) Demand orientation, (2) Competition oriented, (3) Packaging orientation, (4) Cost orientation. Select the correct answer from the code given below-

(a) 1, 2 and 3 

(b) 1, 2 and 4 

(c) 2,3 and 4 

(d) 2, 1 and 4 

30. Included in the list of reason for entering the international trade is–

(a) Complete entrance in domestic market 

(b) Alternative expansion plan 

(c) More profits

(d) All of these 

31. Which of the following factors is taken into consideration while establishing the alternative path for international marketing? 

(a) Characteristics of the consumers 

(b) Characteristics of the product

(c) Distribution environment 

(d) All of these 

32. The Indian Institute of packaging was set up in-. 

(a) 1965 

(b) 1966

(c) 1967 

(d) 1968 

33. Full name of SEBris

(a) Security Exchange Board of India 

(b) Standard Exchange Board of India

(c) Standard Exchange Bank of India 

(d) Saving Exchange Bank of India 

34. The available means for product recognition include- 

(a) Brand – 

(b) Trademark

(c) Packaging

(d) All of these 

35. Characteristics of International marketing are-

(a) Marketing beyond national boundaries 

(b) A multinational process

(c) It is a part of marketing

(d) All of these  

36. Foreign Exchange transactions are controlled by

(a) Foreign Exchange Regulation Act

(b) Foreign Exchange Management Act 

(c) Reserve Bank of India

(d) Ministry Industry and Commerce 

37. Product mix means

(a) Selling the mix of the products. 

(b) Creating the selling ideas

(c) Satisfying the customers

(d) None of these

38. Which of the following explains the international establishment?

(a) Share in market 

(b) Image of the product in the mind of the consumer 

(c) Target market

(d) None of the above 

39. Which of the following factors can not be change throw international marketing route?

(a) Shape

(b) Place

 (c) Time

(d) Cost 

40. PLC stands for-

(a) Product life-cycle

(b) Price life cost 

(c) Product long cost

(d) Price long cost 

41. In marketing skimming pricing strategy

(a) Initially price is lower and then it is increased 

(b) Initially price is higher and then it is reduced 

(c). Initially price is high and is maintained high

(d) None of these 

42. A dominant supplier offers discounts or other inducements only to certain nations on the condition they do not sell some one else’s products. 

(a) Premium offer

(b) Transfer pricing 

(c) Exclusive dealing

(d) Bid rigging 

43. Penetrations pricing system is applicable to 

(a) For new Products

(b) For old Products 

(c) For cheap Products

(d) For Costly Products 

44. What are the essentials of product planning for International Marketing?

(a) Knowing desires of consumer 

(b) Adaptation of product

(c) To see practicability of production 

(d) All of these 

45. Advantages of standardisation in international marketing include

(a) No need of super vision 

(b) Increase in goodwill 

(c) Sales facility

(d) All of these 

46. Modern methods of marketing include

(a) Advertisement on the net 

(b) Soliciting business through e-mail 

(c) Telemarketing

(d) All of these 

47. e-marketing is same as

(a) Virtual marketing

(b) Digital marketing 

(c) Real-time marketing

(d) All of these 

48. Global advertising is transferee of advertising appeals, messages, an copy, photographs, stones, videos and film segments from one country to another. Who said? 

(a) Keegan

(b) Philip Kotler 

(c) Richard Bushkark

(d) None of these 

49. Which of the following is not the channel of distribution? 

(a) Import house

(b) Wholesales 

(C) Distribution

(d) Transportation 

50. Whose announced the International Trade Policy in the year 2009-14?

(a) Murasoli Maureen

(b) Dr. B.B. Ramaya 

(c) P. Chidambaram

(d) Anand Sharma

51: Which of the following is included in consumer product?

(a) Labour

(b) Capital

(c) Working machine 

(d) Raw material

52. The full form of EPZ is

(a) Export Processing Zone

(b) Expert Processing Zone

(c) Exchange Processing Zone

(d) None of these

53. The chief of the marketing concept is-

(a) Customers

(b) Producers 

(c) Importer

(d) Exporter 

54. Methods of motivating foreign sales agents are

(a) Giving exclusive agency 

(b) Giving commission on increasing sale 

(c) Sanding samples and sales literature

(d) All of the above 

55. The biggest or greatest amount of involvement in a foreign market comes through which of the following? 

(a) Exporting

(b) Joint Venturing 

(c) Licensing

(c) Direct Investment 

56. In the introduction stage of “PLC”

(a) Advertisement is required 

(b) Sales promotion is required 

(c) Rand D is required

(d) Both (a) and (b) 

57. The social factor affecting consumer behaviour is.

(a) Family

(b) Price level 

(c) Self-confidence

(d) Convention 

58. A person who acts on behalf of this principle? 

(a) An agent

(b) Broker 

(c) Distributer

(d) None of these 

59. Which of the following elements must be taken into consideration while determine the standard of the product? 

(a) Size

(b) Weight 

(c) Technique

(d) All of these 

60. Importance of packaging includes

(a) Sales promotion

(b) Safety of the produce 

(c) Convenience

(d) All of these 

61. In India medium and long-term export finance is mainly provided by public sector, the financial institutional namely

(a) Industrial Department Bank of India (IDBI) 

(b) The Export Credit and Guarantee Corporation of India (ECGC) 

(c) The Export and Import Bank of India (EXIM)

(d) All of the above 

62. The document which are prepared to facilitate to transport from exporters place to importers place, are called? 

(a) Commercial document

(b) Transport document 

(c) Regulatory document

(d) None of these 

63. To which of the following factors relate the human social elements affecting the international marketing process? 

(a) Economic factors

(b) Demographic factors 

(c) Political factors

(d) Social factors

64. The process of collecting information about International Extern Environments is–

(a) Environmental Management

(b) Environmental Scanning 

(c) Marketing Management

(d) Marketing Research 

65. Personal selling is-

(a) A science

(b) An Art 

(c) Both (a) and (b)

(d) A designing process 

66. When the situational factor is taken into consideration for market segmentation, the market should emphasize on? 

(a) Expected consumer

(b) Regular consumer 

(c) First consumer

(d) None of these 

67. Included in the list of the barriers in international marketing are-

(a) Import duty

(b) Need for import licence 

(c) Technology transfer

(d) All of the above 

68. Which is not the “direct advantage” of International Trade on economic development? 

(a) Helpful in capital formation

(b) Exporting area economic development 

(c) Increase in Effective Demand

(d) Expansion of Market 

69. When an importing country sets limits on the amount of goods it will accept in certain product categories. It is called-

(a) Quota

(b) Barrier 

(c) Tariff

(d) Embargo 

70……….. is the starting point for the entire marketing programme of a nation. 

(a) Product Planning

(b) Strategic Planning 

(c) Budget

(d) Government Policy 

71. Which of the following is related to maximum Sales and Profit? 

(a) Production concept

(b) Sales concept 

(c) Product concept

(d) Marketing concept 

72. Who is the writer of “The Wealth of Nations”?

(a) Adam Smith 

(b) Prof. Ricardo 

(c) Marsha” 

(d) Bestial 

73. The maximum price of the product is determined by-

(a) Competition 

(b) Demand 

(c) Supply 

(d) None of these 

74. Which of the following is not different agency? 

(a) Public media

(b) Constructive 

(c) Research and development 

(d) Personal 

75. Which currency is not includes in SDR? 

(a) Dollar 

(b) Frank

(c) Mark

(d) Rupee 

76. The process that turns marketing strategies and plans into market actions in order to accomplish strategic marketing objectives is called- 

(a) Marketing strategy

(b) Marketing control 

(c) Marketing analysis

(d) Market analysis 

77. Advantages of international marketing include-

(a) Not much capital equired 

(b) Saving in transport cost

(c) No additional capital employment needed

(d) All the above 

78. Which one of the following is not the industrial Association of India 

(a) FICCI

(b) ASSOCHAM 

(c) CHI

(d) ADB 

79. The parties supplying the products is foreign market are called- 

(a) National agents

(b) Domestic agents 

(c) Export houses

(d) International agents 

80. Which of the following is the characteristic of good brand?

(a) Presenting the imaged the product 

(b) Clean and clear

(C) Explaining the advantages of the produce 

(d) All of these 

81. Which middlemen normally works in under developed countries?

(a) Export Trading Company 

(b) Trading Agency 

(c) Export distributors

(d) None of these 

82. Foreign market related factor come under which type of environment? 

(a) Internal Environment

(b) External Environment 

(c) (a) and (b) both are true 

(d) (a) and (b) both are false 

83. Which of the following is not the part of external international marketing Environment? 

(a) Political 

(b) Legal 

(c) Product 

(d) Socio-culture 

84. The quality of the product can be improved by

(a) New technique

(b) Traditional technique 

(c) Price

(d) None of these 

85. Trade mark is not

(a) Sign 

(b) Design 

(c) Word

(d) Product presentation and decoration 

86. IBRD is known as in present

(a) World Bank

(b) Nations Bank 

(c) (a) and (b) both are true 

(d) (a) and (b) both are false 

87. World Bank was established in

(a) 1943 

(b) 1944

(c) 1945 

(d) 1947 

88. ………. consists of dividing a market into distinct group of buyers on the basis of needs, characteristics or behaviour who might require separate products or marketing mixes? 

(a) Produc: differentiation

(b) Market segmentation 

(c) Market targeting a s 

(d) Market positioning 

89. Assigning a name, a symbol, a sign to the product, the decision to this

effect is known as- 

(a) Advertising

(b) Production 

(c) Branding

(d) None of these 

90. When a manufactures sells his product under one brand name in all the countries of the world, it is known as-

(a) International Brand

(b) National Brand 

(c) Regional Brand

(d) Local Brand

91. Who is the writer of ‘International Economy Problems’? 

(a) Jacobsen                     

(b) Roseland Molding 

(c) Leonard Gold

(d). Robert Rosa 

92. World Trade Organisation was established in 

(a) 1984 

(b) 1986

(c) 2001 

(d) 1955 

93. Parties who are benefitted by promotion are-

(a) Manufactures

(b) Middlemen 

(c) Consumer

(d) All of these 

94. In which year “Export Development Reserve” of the Export-Import Bank established?

(a) in 1964 

(b) in 1982 

(c) in 1986 

(d) In 1994 

95. Air transport companies prefer cargo packed in standard unit called? 

(a) Sling loads

(b) Pallets Loads 

(c) Both (a) and (b).

(d) None of these 

96. India exports to which country most?

(a) United State America (USA) 

(b) China 

(c) France

(d) Brazil 

97. ………. describes changes in an individual’s behaviour arising from experience. 

(a) Modelling

(b) Motivation 

(c) Perception

(d) Learning 

98. Sales forecasting includes

(a) Fair sales price

(b) Sales planning 

(c) Needs and demands of consumers 

(d) All of these 

99. Paper Gold is-

(a) Dollar 

(b) Gold 

(c) SDR 

100. The shrinking of distances due to technological advances such as computer and fax connections by telephone, are a characteristic of what new challenge of marketing? 

(a) Rapid globalisation 

(b) The changing world economy 

(c) The call for more socially responsible marketing

(d) Revolutionary micro chip

ANSWERS

1. (b) 2. (a) 3. (d) 4. (c) 5. (d) 6. (d) 7. (d) 8. (b) 9. (b) 10. 11. (a) 12. (a) 13. (a) 14. (b) 15. (a) 16. (b) 17. (c) 18. (d) 19. (d) 21. (d) 22. (a) 23. (a) 24. (a) 25. (a) 26. (a) 27. (d) 23. (d) 29. (b) 30. 31. (d) 32. (b) 33. (a) 34. (d) 35. (d) 36. (b) 37. (a) 38. (b) 39. (a) 40. 41. 42. (a) 43. (a) 44. (d) 45. (d) 46. (d) 47. (b) 48. (a) 49. (c) 51. (c) 52. (a) 53. (a) 54. (d) 55. (d) 56. (d) 57. (a) 58. (a) 59. (d) 61. (d) 62. (b) 63. (d) 64. (a) 65. (c) 66. (a) 67. (d) 68. (a) 71. (b) 72. (a) 73. (a) 74. (d) 75. (a) 76. (d) n. (d) 78. (d) 81. (b) 82. (b) 83. (c) 84. (a) 85. (d) 36. (a) 87. (c) . 91. (c) 92. (d) 93. (d) 94. (c) 95. (c) 96. (a) 97. (d) 98. (c) 99. (c) 100. (a)s

🤞 Don’t miss these Notes!

We don’t spam! Read more in our privacy policy

Leave a Comment

Your email address will not be published.