M Com 2nd Year International Marketing MCQ Question Answer

M Com 2nd Year International Marketing MCQ Question Answer

M Com 2nd Year International Marketing MCQ Question Answer

M Com 2nd Year International Marketing MCQ Question Answer:- A2zNotes Provide you the notes of M Com 2nd Year International Marketing MCQ Question Answer for free for Students. We all know that MCQ is important for all Marks Scoring Exams.

International marketing solved MCQs

  1. Which of the following promotion at budget method wrongly views sales as the cause of promotion rather than as the result?
  • Affordable methods
  • Percentage of sales method
  • Competitive part method.
  • Objective and task method

Ans. Percentage of sales method

2. Which of the following is a more effective tool for the promotion process?

  • Advertisement
  • Personal Sale
  • Publicity
  • Sales promotion

Ans. Advertisement

3. D.E.P.B. stand for

  • Duty Exempt Port Boundary
  • Duty Entitlement Pass Book
  • Method of Export Payment
  • Deposit Export Pay Bill Scheme

Ans. Duty Entitlement Pass Book

4. As per the terminology of the International Air Transport Association (IATA), Air Transport Association (IATA), airway bill is issued in how many set?

  • 14 sets
  • 12 sets
  • 13 sets
  • 11 sets

Ans. 12 sets

5. The short-term motivation schemes prepared for purchase promotion are known as-

  • Personal sale
  • Sales promotion
  • Advertisement
  • Packaging

Ans. Sales promotion

6. According to the text, the most dramatic of the environments that affect marketing and appear to be now shaping our world is the environment.

  • Natural
  • Demographic
  • Economic
  • Technological

Ans. Technological

 

7. For practical purposes, the difference between the concept of international marketing and the concept of multinational marketing is

  • Significant
  • Insignificant
  • Meaningful
  • Adequate

Ans. Insignificant

8. “International marketing is a global process of planning and executing conception, pricing, promotion” The definition fails to recognize

  • Non-Profit marketing
  • Business-To ‚Äďbusiness marketing
  • Consumer marketing
  • Integration of the 4 Ps

Ans. Business-to-business marketing

9. These things are not known by import in India-

  • Rice
  • Fertilizers
  • Chemical
  • Raw Rubbers

Ans. Rice

M Com 2nd Year International Marketing MCQ Question Answer

10. Determining which product should be introduced in which country what modification should be made in it, is called-

  1. International Product Planning
  2. World Product Planing
  3. (a) and (b) both
  4. (a) and (b) both

Ans. World Product Planning

11. To ensure that sub-standard goods are not exported from India which may bring a bad name to the country, compulsory pre-shipment inspection is carried out of about how many items?

  • 1057
  • 1058
  • 1059
  • 1060

Ans. 1057

12. Which type of exporter will choose a direct distribution channel?

  • Large exporter
  • Small exporter
  • Medium exporter
  • None of these

Ans. Large exporter

13. Which of the following is not truly one of the five stages of the buyer’s decision process?

  • Need recognition
  • Brand identification
  • Information search
  • Purchase decision

Ans. Brand identification

14. Included in the group of the factors affecting international marketing are-

  • Social factors
  • Economic factors
  • Political factors
  • All of these

Ans. All of these

15. Which of the liability is to prepare product source planning?

  • Marketing department
  • General Manager of the company
  • Policy Markers of the company
  • None of these

Ans. Policy Markers of the company

16. Green marketing relates to-

  • Agricultural marketing
  • Environmental Protection
  • Zoological product distribution
  • All of these

Ans. Environmental protection

17. Internal marketing means-

  • Marketing outside the country
  • Marketing inside the company
  • Marketing with family members
  • Marketing inside the country

Ans. Marketing inside the country

18. ________are products bought by individuals and organizations for further processing or for use in conducting a business.

  • Consumer products
  • Services
  • Industrial products
  • Specially products

Ans. Industrial products

19. By which elements international marketing environment has been created?

  • Mini environmental factors
  • High environmental factors
  • Both (a) and (b)
  • None of these

Ans. Both (a) and (b)

20. Treasury bills are issued by Reserve Bank, the maximum maturity method of these bills is-

  • Zero to six months
  • Six months to one year
  • One to two year

Ans. Six months to one year

a2znotes.com next page image

ūü§ě Don‚Äôt miss these Notes!

We don’t spam! Read more in our privacy policy

Leave a Comment

Your email address will not be published.