A2zNotes.com -Best Bcom BBA Bed Study Material

M Com 2nd Year International Marketing MCQ Question Answer

M Com 2nd Year International Marketing MCQ Question Answer

21. The sender of the goods submits it to the shipping company which issues in exchanges of for mate’s receipt?

  • Way Bill
  • Latter of credit
  • Bills of landing
  • Combined transport document

Ans. Bills of landing

M Com 2nd Year International Marketing MCQ Question Answer

22. Which of the following is the first stage for market segmentation?

  • Analysis
  • Future generation
  • Investigation and Research
  • None of these

Ans. Investigation and Research

23. The business organization established on the basis of characteristics of the foreign customers is known as-

  • Work oriented organization
  • Product-oriented organization
  • International Marketing Customer Organisation
  • All the above

Ans. International Marketing Customer Organisation

24. Which one of the following is not an alternative Market Strategy toward the Market segment?

  • Undifferentiated Marketing Strategy
  • Differentiate Marketing Strategy
  • Concentrate Marketing
  • International Marketing Strategy

Ans. International Marketing Strategy

25. On which basis normally the market is distributed?

  • Demographic base
  • Economic base
  • Geographical base
  • Multi factors

Ans. Demographic base

26. When the global level plans are prepared at international headquarters, it is known as-

  • Operational planning
  • Strategic planning
  • Corporate planning
  • None of these

Ans. Corporate planning

27. Spreading news which is important from a business point of view through newspapers, televisions, etc., is called-

  • Publicity
  • Advertising
  • Promotion
  • All of these

Ans. Publicity

28. The full name of Fera is-

  • Foreign Exchange Regulation Act
  • Foreign Exchange Rating Act
  • Foreign Exchange Ratio Act
  • Foreitgn Exim Rate Act

Ans. Foreign Exchange Regulation Act

29. The production classification may be in the following forms

  • Durable and non-durable products
  • Consumer products
  • Industrial products
  • All of these

Ans. all of these

30. Market segmentation means-

  • Dividing the selling staff is small size
  • Dividing the territory is small size
  • To divide the target group into small size
  • All the above

Ans. To divide the target group into small size

31. The global Presence of giant multinational corporations is evidence for the existence of globalization.

  • Ecological
  • Political
  • Agricultural
  • Economic

Ans. Economic

32. In which year the foreign trade development regulation act was passed?

  • 1993
  • 1992
  • 1994
  • 1990

Ans. 1992

33. Restraining forces against globalization are-

  • Governments policies
  • Fortsighteness of Organisation
  • Organization culture
  • All of these

Ans. All of these

34. Which of the following is the means of measuring the transfer price?

  • Direct manufacturing cost
  • Cost-plus markup
  • Market-based transfer price
  • All of these

Ans. All of these

35. Which of the following does not affect the purchasing power of the man?

  • Income
  • Prize
  • Loan
  • Cultural nature

Ans. Cultural nature

36. Market share means-

  • Share Market
  • Sensex
  • Elasticity of demand
  •  Market demand

Ans. Market demand

37. Which one is not the technique of Environmental Analysis of international marketing?

  • Verbal and written information
  • Search and Scanning
  • Bargaining Power
  • Forecasting and formal Studies

Ans. Search and Scanning|

38. Off-set means-

  • Purchasing the domestic goods and selling the name in foreign countries 
  • Purchasing is a foreign country and selling outside the country 
  • Manufacturing outside country and selling outside 
  • None of the above 

Ans. Purchasing the domestic goods and selling the name in foreign countries 

39. Which approach explains that the producer should conduct according to the requirement of the consumer? 

  • Traditional approach
  • Consumer investigation 
  • Current approach 
  • General approach 

Ans. Consumer investigation

40. Paper Gold is

  • SDR
  • ADR
  • UDR
  • GDR

Ans. SDR 

international marketing b com final year mcq

41. Which one is not the export promotion agency in India?

  • Export Promotion Council 
  • World Trade Organisation 
  • Commercial Banks
  • (d) Export Credit and Guarantee 

Ans. World Trade Organisation

42. Product survey includes

  • Production
  • Advertising expenditures 
  • Wages
  • Shape, color, and design of the product 

Ans. Shape, color, and design of the product 

43. is one provides for credit to be given to the exporter to cover the period of storage of goods at the part? 

  • With recourse letter of credit 
  • Transferable letter of credit 
  • Red Clause letter of credit 
  • Green Clause letter of credit

Ans. Green Clause letter of credit 

44. Gold Price of SDR

  • 0.886 grain
  • 0.8886 grain
  • 8-886 grain
  • 1.24 grain

Ans. 0.8886 grain 

45. In evaluating message for advertising, telling how the product is better than the competing brands aims at making the ad

  • Meaningful
  • Distinctive 
  • Believable
  • Remembered 

Ans. Distinctive 

46. What is Dumping?

  • To fill up any country with cheap commodity
  • Promote to Export
  • Both (a) and (b)
  • None of these

Ans. To fill up any country with cheap commodity 

47. Which of the following is the smallest element in the categorization of adaption? 

  • Laggard
  • Innovator 
  • Early majority
  • Late majority 

Ans. Late majority

48. Which of the following is the price determination method?

  • Cost price transfer 
  • Cost-plus transfer 
  • Transfer price based on market 
  • All of these

Ans. All of these

50. Founders of born-global firms

  • Often have little or no international relationship created 
  • Work for large MNCs 
  • Are often entrepreneurs who have prior international business experience 
  • Have been born into business families 

Ans. Are often entrepreneurs who have prior international business experience 

51. Which marketing factors in creating the finance in the market? 

  • Product
  • Price 
  • Place
  • Promotion

Ans. Price 

52. The person act as connecting links between an exporter and importer and charge commission for their service, which is called _______

  • Agent
  • Brokers 
  • Distributor
  • None of these 

Ans. Brokers 

53. The factor not to be considered is the packaging is

  • The climate of importing country 
  • Convenience in handling 
  • Physical and chemical characteristics of the product 
  • Financial resources of exporter 

Ans. Financial resources of exporter

a2znotes.com next page image

Leave a Comment

Your email address will not be published.